Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2009,
9.11

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 9. 2009, 9.11

8 let

Avgust najbolj krvav mesec za tuje vojake v Afganistanu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Po podatkih neodvisne spletne strani Icasualties.org, ki sledi vojaškim žrtvam v Afganistanu, je bilo avgusta ubitih 77 tujih vojakov, kar je največ po invaziji v to državo leta 2001.

Letošnje leto je sicer že vse od začetka rekordno, kar se tiče ubitih tujih vojakov v Afganistanu. Letos je bilo namreč v tej državi skupno ubitih že 309 tujih vojakov, medtem ko jih je bilo lani ubitih 294. Še posebej krvava sta bila letošnji julij in avgust. Nasilje talibanskih upornikov se krepi Naraščajoče število smrtnih žrtev naj bi bilo predvsem posledica krepitve nasilja talibanskih upornikov in pa hkrati povečanja tuje prisotnosti v Afganistanu na več kot 100.000 vojakov.

Poročilo generala McChrystala ostaja zaupno Poveljnik zavezniških sil v Afganistanu, ameriški general Stanley McChrystal, je medtem oddal svoje dolgo pričakovano poročilo o stanju vojne v Afganistanu, v katerem situacijo označuje kot resno in priporoča spremembo strategije. Poročilo sicer ostaja zaupno in še ne bo objavljeno.

"Položaj v Afganistanu zahteva spremenjeno strategijo" "Položaj v Afganistanu je resen, vendar pa je uspeh dosegljiv in zahteva spremenjeno strategijo, zavezanost in odločnost ter povečano enotnost prizadevanj," je v ponedeljek sporočil general McChrystal, ki je nalogo poveljnika mednarodnih sil v Afganistanu prevzel 15. junija. Zamenjal je ameriškega generala Davida McKiernana, ki je bil na položaju slabo leto dni in je moral oditi zaradi letalskih napadov ZDA, ki so zahtevali številne civilne žrtve.

Štetje glasov za predsedniške volitve še poteka V Afganistanu sicer še vedno poteka štetje glasov po predsedniških volitvah 20. avgusta. Prešteli naj bi šele glasovnice z nekaj manj kot 50 odstotkov volišč. Vodi sedanji predsednik Hamid Karzaj s 46 odstotki, za njim pa je nekdanji zunanji minister Abdulah Abdulah s 33 odstotki glasov. Če Karzaj v prvem krogu ne bo osvojil več kot 50 odstotkov glasov, ga najverjetneje oktobra čaka drugi krog volitev, v katerem se bo pomeril z Abdulahom.

Ne spreglejte