Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 8. 2009,
10.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 8. 2009, 10.37

8 let

Anders Fogh Rasmussen uradno generalni sekretar zveze Nato

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Novi generalni sekretar zveze Nato, nekdanji danski premier Anders Fogh Rasmussen je na tem položaju nasledil dosedanjega generalnega sekretarja Jaapa de Hoop Schefferja.

Voditelji članic zavezništva so Rasmussena za naslednika de Hoop Schefferja, nekdanjega nizozemskega zunanjega ministra, ki je bil na tem položaju pet let in pol, izbrali v začetku aprila na zadnjem vrhu Nata v francoskem Strasbourgu in nemških mestih Kehl in Baden-Baden. Odločitev je bila tedaj težavna, saj je Rasmussenovemu imenovanju nasprotovala predvsem Turčija. Sporne danske karikature Rasmussen je namreč kot danski premier razburil muslimane s svojimi odločitvami glede spornih karikatur preroka Mohameda v danskem tisku leta 2005. Tedaj je vztrajal pri stališču, da so karikature stvar medijske svobode in svobode govora.

Novega sekretaja že v ponedeljek čaka prva novinarska konferenca Prvi delovni dan bo imel novi generalni sekretar zveze Nato v ponedeljek, ko bo imel na sedežu zveze Nato v Bruslju tudi svojo prvo novinarsko konferenco. Dan kasneje bo vodil prvo srečanje Severnoatlantskega sveta.

56-letnika čaka veliko izzivov 56-letnega Rasmussena v njegovem mandatu čaka veliko izzivov, kar se zelo očitno zaveda tudi sam, saj je na svoji strani spletnega omrežja Facebook pred odhodom na počitnice zapisal: "Dobro se moram spočiti, kajti 3. avgusta se začenja izjemno nabit urnik."

Ognjeni krst bodo predsedniške volitve v Afganistanu In izzivov novemu generalnemu sekretarju ne bo manjkalo. Od njega mnogi pričakujejo, da bo pripomogel obnoviti zamrznjene odnose med Natom in Rusijo, visoko na dnevnem redu njegovih nalog pa bo Afganistan. Že čez tri tedne bodo tam predsedniške volitve, ki bodo preizkusni kamen tudi za Nato. Razkrile bodo namreč, ali je šest let po tem, ko je Nato v tej državi prevzel vodenje vojaških operacij, bil uspešen, da to državo približa demokraciji in zagotovi obnovo. Posvetiti se bo moral tudi Kosovu, kjer bo potrebno zagotoviti, da po postopnem in bistvenem zmanjšanju števila Natovih vojakov ne bo ponovno zapadlo v vrtinec etničnega nasilja.

Potrebno bo prenoviti Natov strateški koncept Rasmussena čaka tudi izdelava novega Natovega strateškega koncepta. Tega naj bi predvidoma razkril na vrhu Nata na Portugalskem prihodnjo jesen. Desetletje staro besedilo je namreč več kot potrebno uskladiti s časom in pri tem upoštevati nekatere nove dejavnike, kot so spletni kriminal, podnebne spremembe, energetska varnost in razvoj terorizma po terorističnih napadih v ZDA 11. septembru 2001.

"Med talibani obstajajo skupine, s katerimi se lahko pogovarjamo" Novi generalni sekretar zveze Nato se je zavzel za pogajanja s talibani v Afganistanu. "Med talibani obstajajo skupine, s katerimi se lahko ob poskusih za spravo v Afganistanu pogovarjamo. Jasno je tudi, da obstaja trdo jedro, ki spoštuje samo vojaško moč in ne pride v poštev za dogovore," je na dan, ko se je uradno začel njegov mandat generalnega sekretarja Nata, dejal Rasmussen. S to izjavo je podprl zahtevo med drugim britanskega zunanjega ministra Davida Millibanda, ki se je zavzel za neposredne pogovore z določenimi skupinami talibanov.

Med pomembnimi cilji je civilni šef vojaškega zavezništva omenil še dogovor med Natom in EU o sodelovanju med enotami Isafa v Afganistanu in policijskim kontingentom EU.

Ne spreglejte