Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 8. 2008,
17.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 3. 8. 2008, 17.36

8 let

Ahmadinedžad pripravljen na pogovore

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je v televizijskem nagovoru povedal, da "ni druge poti kot spoštovanje zakona", Iran pa je "pripravljen na resne jedrske pogovore".

Ta konec tedna se je iztekel rok, ki ga je šesterica držav (Rusija, Kitajska, Velika Britanija, Francija in Nemčija, ZDA) dala Teheranu za odgovor na najnovejšo mednarodno ponudbo za rešitev iranskega jedrskega spora, po kateri bi Iran v zameno za odpoved bogatenja urana dobil gospodarske in trgovinske spodbude ter pomoč pri razvoju sodobnejše tehnologije in nabavi obogatenega urana v miroljubne namene.

Iran se ne bo odrekel pravici do jedrskega programa Iran je že zavrnil možnost, da bi se odrekel pravici do jedrskega programa, za katerega trdi, da je izključno miroljubne narave, drugih podrobnosti pa ni navedel. Podobno tudi Ahmadinedžad o kakem odgovoru na to pobudo ni rekel niti besede.

Ahmadinedžad je sicer že v soboto poudaril, da se Iran ne bo odpovedal svojim pravicam uporabe jedrske energije. V soboto je izjavil tudi, da bi bilo vsakršno sodelovanje v kakršnih koli mednarodnih pogovorih na to vprašanje "usmerjeno zgolj v krepitev teh pravic".

Ahmadinedžad je javnosti spregovoril po dvodnevnem srečanju s sirskim predsednikom Bašarjem al Asadom, ki se je mudil v Teheranu in napovedal, da bo skušal uporabiti svoj vpliv za rešitev spora med Teheranom in Zahodom glede jedrskega vprašanja. Toda kot je Al Asad kasneje pojasnil na novinarski konferenci, ni "ne posrednik ne odposlanec" in ga ni nihče zaprosil, naj kaj sporoči Zahodu. Potrdil je, da se je v Teheranu pogovarjal o iranskem jedrskem programu, vendar pa kaj več ni navedel.

Šesterica je Iranu ponudila gospodarske in trgovinske spodbude Šesterica držav je zadnji predlog Iranu za rešitev spora predložila 14. junija, v katerem mu je ponudila gospodarske in trgovinske spodbude ter pomoč pri razvoju sodobnejše tehnologije in nabavi obogatenega urana v miroljubne namene, če bo opustil bogatenje urana.

Dvotedenski rok, ki ga je Iran dobil od EU, se je že iztekel Dvotedenski rok, ki ga je visoki predstavnik EU za skupno zunanjo in varnostno politiko Javier Solana na nedavnih pogovorih v Ženevi dal islamski republiki za podrobnejši odgovor, se je iztekel v soboto.

Ne spreglejte