Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
24. 1. 2009,
12.23

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 24. 1. 2009, 12.23

8 let, 5 mesecev

700 nezakonitih priseljencev pobegnilo iz centra za pridržanje na Lampedusi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Okoli 700 nezakonitih priseljencev je zjutraj pobegnilo iz centra za pridržanje na italijanskem otoku Lampedusa in na ulicah mesta začelo protestirati, je povedal župan mesta Bernardino De Rubeis.

Nezakoniti priseljenci, ki v številu prekašajo policiste na otoku, so uprizorili protestni sprehod in se ob vzklikih 'Svoboda, pomagajte nam' napotili proti mestni hiši, pridružili pa so se jim tudi nekateri domačini. Protestirali so proti centru za identifikacijo in izgon nezakonitih priseljencev, ki je na Lampedusi, ki jo preplavljajo afriški priseljenci, začel delovati v petek.

Berlusconi: Vse je pod nadzorom

Italijansko notranje ministrstvo je število protestnikov ocenilo na 100 in v izjavi sporočilo, da so se pobegli priseljenci že vrnili v center. Na dogajanje se je odzval tudi italijanski premier Silvio Berlusconi. "Vse je pod nadzorom, nenazadnje, ker ne vem, kam bi ti priseljenci lahko šli. Poleg tega pa je morje razburkano in njihova edina možnost je, da ostanejo tukaj," je za italijansko tiskovno agencijo Ansa povedal Berlusconi.

1800 ljudi v ustanovi, ki jih sprejme 800 Preden so jih 300 v petek prepeljali drugam, je bilo v sprejemnem centru okoli 1800 ljudi, čeprav jih ustanova lahko sprejme le 800. Zaskrbljenost zaradi nevzdržnih razmer, v katerih so se zaradi prenapolnjenosti znašli priseljenci, je v petek izrazil tudi Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR).

Lampedusa ima 6000 prebivalcev

Italijanski notranji minister Roberto Maroni je konec lanskega leta že napovedal, da bo morala država zaradi vse večjega števila tujcev, ki nezakonito vstopijo v državo po morju, na Lampedusi, kjer živi približno 6000 ljudi, zgraditi nov sprejemni dom.

A napovedana gradnja je naletela na neodobravanja na strani domačinov, ki so v petek zaradi tega tudi uprizorili stavko in protestni shod, zaradi katerih so bile zaprte trgovine in šola. "Otok je popolnoma ohromljen," je na shodu, ki ga je organiziral občinski svet, dejal nekdanji župan Lampeduse Toto Martello.

Ne spreglejte