Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
14. 4. 2008,
16.27

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 4. 2008, 16.27

8 let, 6 mesecev

Žgajner Tavševa za vzpostavitev zagovornikov otrokovih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vodja poslanske skupine Lipa Barbara Žgajner Tavš je vlado pozvala, naj vzpostavi zagovornike otrokovih pravic. Ti bi morali postati univerzalna pravica vseh otrok v Sloveniji.

Otroci, ki se predvsem zaradi neodgovornosti in konfliktnosti svojih staršev znajdejo v navzkrižju interesov, bi, skladno s slovensko zakonodajo, morali imeti svojega lastnega zagovornika, meni Žgajner Tavševa. Ta institut pa bi moral nemudoma zaživeti tudi v praksi, je zapisala vodja poslanske skupine Lipa.

"Deklica se je znašla v položaju, ki ne pritiče demokratični državi"

Žgajner Tavševa je v pisni pobudi navedla po njenem mnenju "zadnji odmevni primer kršitve pravic otroka", in sicer primer 13-letne deklice, ki ji po razvezi staršev pristojni organi niso nudili potrebne opore. "Ne glede na različne sodbe sodišča, ki so kalvarijo deklice in njeno negotovost povečevale iz leta v leto, in ne glede na njeno mnenje, ki ga je ponavljala pristojnemu centru za socialno delo, sodnici in nenazadnje tudi zdravniku, se je slednja znašla v položaju, ki ne pritiče demokratični državi. Še manj pa državi, ki se trenutno tako rada pohvali s predsedovanjem Evropski uniji," je zapisala Žgajner Tavševa.

"Deklica kliče na pomoč, vendar ji nihče ne pomaga"

Deklica je po pisanju Žgajner Tavševe trenutno hospitalizirana, ni pa znano, na podlagi kakšne diagnoze. "Deklica trpi in vedno znova ponavlja, da bi želela svoje življenje, ki ji je do sedaj na nek način vendarle omogočalo zdravo rast in razvoj, preživeti pri svoji materi. Deklica pri polni zavesti, z jasno izraženimi mislimi, kliče na pomoč, vendar ji nobena državna institucija, ki naj bi v okviru svojih pristojnosti skrbele za najmlajše, ni pristopila na pomoč na njeni trnovi poti," je še zapisala poslanka.

"Zagovornik, ki bo zagovarjal izključno dobrobit otroka"

Žgajner Tavševa zaradi opisanega primera in ostalih, "ki jih je v naši državi vedno več", od vlade in resornih ministrstev zahteva, da nemudoma pristopijo k uveljavitvi zagovornika otrokovih pravic, ki bo v prvi vrsti pri svojem delovanju upošteval in zagovarjal izključno dobrobit otroka.

Ne spreglejte