Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 4. 2022,
23.00

Osveženo pred

2 leti

Oglasno sporočilo

Natisni članek

Slovenski dan brez zavržene hrane Lidl Slovenija zavržena hrana hrana PR članek

Sreda, 6. 4. 2022, 23.00

2 leti

Ob 2. Slovenskem dnevu brez zavržene hrane

Zavržena hrana je eden resnejših izzivov današnje družbe

Oglasno sporočilo

Zavržena hrana je danes eden večjih globalnih izzivov, ki se ga mnogi ne zavedajo, a s sabo nosi visoko finančno, etično in okoljsko ceno. Na svetu* se približno tretjina vse hrane, ki se proizvede za ljudi, zavrže, skupno število zavrženih živil na svetu pa je doseglo že 2,3 milijarde ton.

 

Lidl_kruh_enoloncnica_image | Foto:

Ogromno hrane, ki jo imamo v razvitih državah, zaradi različnih razlogov roma v smeti, še posebej v domačih gospodinjstvih, zato je čas, da poskušamo temu narediti konec.

Prav zato na pobudo Lidla Slovenija in programa Ekošola ter s podporo partnerjev Ekologov brez meja, Zveze prijateljev mladine Slovenije in podjetja TAM-TAM že drugo leto zapored zaznamujemo Slovenski dan brez zavržene hrane.

Letošnjemu 2. Slovenskemu dnevu brez zavržene hrane s sloganom Nisem za stran, vzemi me v bran se je pridružil še projekt LIFE IP CARE4CLIMATE ministrstva za okolje in prostor, častno pokroviteljstvo pa mu je izrekel tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Pogosto se sploh ne zavedamo, kolikšne količine hrane v celotni verigi preskrbe s hrano romajo v smeti. Vendar pa so gospodarske, družbene in okoljske posledice te ogromne izgube hrane osupljive, še naprej naraščajo in predstavljajo resnično grožnjo.** Velike količine zavržene hrane še posebej negativno vplivajo na naše okolje, saj prispevajo k povečevanju toplogrednih plinov, izginjajo številne rastlinske in živalske vrste, degradira se prst, obenem pa skupaj s hrano zavržemo tudi ogromne količine vode in energije.  

Težava zavržene hrane ne zadeva le proizvajalcev, trgovcev in gostincev, pač pa tukaj pomembno vlogo odigrajo gospodinjstva.

Lidl_brokoli_testenine_image | Foto:

Po zadnjih podatkih slovenskega statističnega urada je v letu 2020 v Sloveniji nastalo 143.570 ton odpadne hrane, vsak prebivalec Slovenije pa je pred dvema letoma zavrgel povprečno 68 kilogramov hrane, kar je kilogram več kot leto prej.

Naj dodamo, da ta številka vsebuje le hrano, ki konča v zabojnikih za odpadke, ne pa tudi tiste, ki jo zlijemo v odtok ali kompostiramo. Zato ocena, da povprečen Slovenec zavrže kar tretjino hrane, ki jo kupi, ni daleč od resnice.

"Ozaveščanju, da lahko vsak izmed nas prispeva k temu, da je zavržene hrane čim manj, a da to od nas zahteva konkretne odločitve in korake, je namenjen Slovenski dan brez zavržene hrane. Lani smo ga zaznamovali prvič, letos nadaljujemo. Partnerji projekta si namreč želimo, da se začne vsak izmed nas – tako posamezniki, podjetja, organizacije kot tudi država – zavedati, da se je treba s problematiko zavržene hrane začeti resno ukvarjati in iskati ukrepe, s katerimi bomo zmanjšali količine, ki pristanejo v smeteh," je dejala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

Dan brez zavržene hrane z nagradnim natečajem

Pred prihajajočim 2. Slovenskim dnevom brez zavržene hrane je Lidl Slovenija ob podpori partnerjev danes odprl nagradni natečaj Nisem za stran, vzemi me v bran, v okviru katerega bodo zbirali okusne reciklirane recepte iz živil, ki v domačih gospodinjstvih največkrat ostajajo ali pa jim bo kmalu potekel rok uporabe. K sodelovanju na natečaju vabijo tako posameznike kot družine z otroki, ki se zavedajo problematike zavržene hrane in v kuhinji radi ustvarjajo kaj novega.

K sodelovanju na nagradnem natečaju vabijo tudi kreativni plakati na plakatnih mestih podjetja TAM-TAM po vsej Sloveniji. Sodelujoči lahko svoj recikliran recept oddajo do vključno 26. aprila 2022 na spletnem mestu www.danbrezzavrzenehrane.si ali ga pošljejo na elektronski naslov boljsisvet@lidl.si s pripisom Nagradni natečaj reciklirane kuharije. Pet najboljših receptov bo prejelo vrednostne kartice, ki jih podarja Lidl Slovenija, obenem pa bodo objavljeni v posebni knjižici Reciklirana kuharija.

Večina aktivnosti 22. aprila

Večina aktivnosti se bo zaradi državnozborskih volitev ravno na Slovenski dan brez zavržene hrane odvijala v tednu pred tem, še posebej v petek, 22. aprila 2022.

Takrat bodo na slovenskih šolah in v vrtcih, ki so del projekta Hrana ni za tjavendan, številne aktivnosti, ob katerih se bodo otroci pogovarjali, razmišljali in ustvarjali na temo zavržene hrane.

Lidl_banana_kroglice_image | Foto:

Kot poudarjajo v programu Ekošola, so izjemno ponosni, da projekt letos poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, projektu pa se pridružujejo tudi izbrani evropski poslanci, nekatere slovenske občine in številni posamezniki.

Tudi preostali partnerji bodo po svojih kanalih nagovarjali javnost k sodelovanju pri aktivnostih, še posebej na nagradnem natečaju zbiranja recikliranih receptov, obenem pa spodbujali, da bi na ta dan poskušali zavreči čim manj hrane oziroma uporabiti ostanke neke jedi za novo zanimivo jed.

Posameznike, družine, organizacije in podjetja tudi vabijo, da podpišejo pobudo za manj zavržene hrane, s katero se zavežejo k zmanjševanju količin zavržene hrane in širjenju informacij o problematiki. Pobuda je na voljo na spletni strani www.danbrezzavrzenehrane.si. Partnerji ob tem poudarjajo, da z učinkovitim ukrepanjem lahko postanemo zgled in navdih za ljudi po svetu.

Lidl_riz_pita_image | Foto:

*https://www.unep.org/thinkeatsave/get-informed/facts-uncovering-global-food-scandal

**https://www.unep.org/thinkeatsave/get-informed/learn-about-food-waste

Naročnik oglasnega sporočila je LIDL SLOVENIJA D.O.O.

Ne spreglejte