Četrtek,
29. 3. 2018,
13.20

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,61

57

Natisni članek

Karl Erjavec Rusija Borut Pahor Miro Cerar

Četrtek, 29. 3. 2018, 13.20

6 let

Erjavec klical veleposlanika iz Moskve, Rusija obžaluje ukrep Slovenije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,61

57

Rusija obžaluje sprejetje slehernih ukrepov, ki vodijo stran od konstruktivnega razvoja meddržavnih odnosov in tako škodujejo vsem v mednarodni skupnosti, so v odzivu na današnjo odločitev slovenske vlade, da zaradi afere Skripal na posvet pokliče slovenskega veleposlanika v Moskvi, so sporočili z ruskega veleposlaništva v Ljubljani.

Video: Planet TV

Slovenski zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je opravil prvi pogovor s slovenskim veleposlanikom v Rusiji Primožem Šeligom, potem ko je vlada na današnji seji sklenila, da ga v odgovor na napad z živčnim strupom v Veliki Britaniji pokliče na posvet v Ljubljano.

Kot so sporočili z zunanjega ministrstva, je Erjavec v pogovoru s Šeligom znova izrazil zaskrbljenost zaradi uporabe živčnega strupa v Veliki Britaniji in poudaril solidarnost z Združenim kraljestvom, ki je partner v EU in zvezi Nato.

"Uporaba živčnega plina je groba kršitev mednarodnega prava, zato je izjemnega pomena, da ruska stran odgovori na vprašanja, ki jih je nanjo naslovilo Združeno kraljestvo, in da polno sodeluje z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja," so na MZZ zapisali v sporočilu za javnost.

Rusija bo izgnala 60 ameriških diplomatov in zaprla konzulat v ZDA.

Zdravstveno stanje hčere nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala Julije, ki je bila tako kot njen oče zastrupljena z živčnim strupom, se medtem hitro izboljšuje, so sporočili iz bolnišnice, v kateri ju z očetom zdravijo. Njen oče je še vedno v kritičnem stanju.

Cerar: Slovenija je odgovorna članica EU in Nata

Predsednik vlade Miro Cerar, ki opravlja tekoče posle, je medtem pojasnil, da je to dodaten odziv k že sprejetim skupnim ukrepom Evropske unije in zveze Nato, ki jih je podprla tudi Slovenija.

Ocenil je, da je ta ukrep, ki je bil sprejet soglasno, ustrezen in primeren ter da strožji ukrep ne bi bili na mestu. Slovenija se s tem pridružuje Luksemburgu, Malti, Bolgariji in Slovaški, ki so se prav tako odločili, da pokličejo na posvet svoje veleposlanike v Moskvi.

Kot je poudaril Cerar, je Slovenija odgovorna članica EU in Nata, vendar to ne pomeni, da slepo sledimo nekim mnenjem in ocenam: "Vsako zadevo premislimo in se odločamo tako, kot menimo, da je prav. In tako smo naredili tudi v tem primeru."

Premier Cerar je poudaril, da je Slovenija odgovorna članica Nata in EU kljub temu, da trenutno ni naklonjena izgonu ruskih diplomatov. | Foto: STA , Premier Cerar je poudaril, da je Slovenija odgovorna članica Nata in EU kljub temu, da trenutno ni naklonjena izgonu ruskih diplomatov. Foto: STA ,

Kritike na račun Pahorja: Predsednik bi se moral posvetovati z vlado in ministrom

Cerar se je odzval tudi na izjavo predsednika republike Boruta Pahorja, ki je v sredo dejal, da bi morala Slovenija izkazati solidarnost z Veliko Britanijo. Premier je dejal, da se predsednik države ni posvetoval o tem niti z njim niti z zunanjim ministrom.

Po njegovem mnenju ni dobro, da se predsednik v takšnem primeru ne posvetuje z vlado, ki oblikuje zunanjo politiko: "Razumem, da ima na to svoje poglede, nenazadnje je predsednik države, vendar pa je v tem primeru vlada tista, ki oblikuje politiko in se moramo pri tem vsi skupaj usklajevati."

Erjavec je medtem izrazil obžalovanje zaradi Pahorjevih izjav. Prepričan je, da bi bilo prav, da bi Pahor prej vprašal za mnenje zunanjega ministrstva in počakal na razpravo na vladi. "Zdaj se navzven zopet kaže, kot da so določene razlike v slovenski zunanji politiki," je dejal in spomnil, da je zunanje ministrstvo tisto, ki koordinira zunanjo politiko.

Predsednik države Borut Pahor je prepričan, da Slovenija za razliko od Avstrije ne more biti nevtralna država, saj je članica Nata. | Foto: Ana Kovač Predsednik države Borut Pahor je prepričan, da Slovenija za razliko od Avstrije ne more biti nevtralna država, saj je članica Nata. Foto: Ana Kovač

Pahor: Slovenija bi morala ukrepati kljub dobrim odnosom z Rusijo

Predsednik republike je poudaril, da bi Slovenija morala izkazati solidarnost z Veliko Britanijo in preostalimi zaveznicami, ki so se odločile za izgon ruskih diplomatov ali za katerega od drugih ukrepov.

Opozoril je, da Slovenija ni nevtralna država, kot je na primer Avstrija, zato bi morala kljub dobrim odnosom, ki jih vzdržuje z Rusijo, sprejeti določene ukrepe zaradi afere ob zastrupitvi nekdanjega ruskega vohuna Skripala. "Mi v primerjavi z Avstrijo nismo nevtralna država. Smo članica Nata, članica EU," je dejal Pahor.

"Ko naši zavezniki zaradi nekega pomembnega dogodka menijo, da bilo dobro izkazati solidarnost z državo, v kateri se je nekaj glede varnostnega položaja zgodilo, potem mislim, da je prav, da Slovenija pove, kdo je, kje je in s kom je," je poudaril predsednik države, ki se je odzval še pred današnjo odločitvijo slovenske vlade, da na posvet pokliče slovenskega veleposlanika v Rusiji.

Na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi sicer deluje devet diplomatov, na ruskem v Ljubljani pa 23.

Po napadu z živčnim strupom na bivšega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegovo hčerko Julijo v angleškem Salisburyju 4. marca je Velika Britanija, ki je krivdo za napad pripisala Rusiji, izgnala 23 ruskih diplomatov. Veliki Britaniji se je ta teden solidarno pridružilo najmanj 26 držav in zveza Nato. Med njimi sprva ni bilo Slovenije, vendar je vlada, ki opravlja tekoče posle, na današnji seji sprejela odločitev, da na posvet pokliče slovenskega veleposlanika v Moskvi.