Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 3. 2008,
15.19

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 21. 3. 2008, 15.19

8 let, 6 mesecev

Zaradi parkirišč v Novi Gorici v tožbo tudi stanovalci

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
V sodni spor zaradi parkirišč in garažnih hiš na Ulici Gradnikove brigade v Novi Gorici se bodo vključili tudi stanovalci.

Odvetniška hiša Čeferin, ki jo je pooblastilo 517 stanovalcev, bo vložila tožbo zoper SGP Gorica, pri tožbi novogoriške občine zoper omenjeno podjetje pa bo priglasila stransko intervencijo. "Naš glavni namen je, da stanovalcem zagotovimo brezplačno parkiranje," je na novinarski konferenci v Novi Gorici poudaril mestni svetnik Robert Golob, ki bo tudi pokril odvetniške stroške, tako da bo stanovalci stroškov z odvetniki ne ne bodo imeli. Podjetje SGP Gorica izkoristilo pravno luknjo "Družba SGP Gorica se nikoli ne bi smela vpisati kot etažni lastnik parkirišč. Izkoristili so pravno luknjo, ki jo je po naši oceni mogoče izpodbijati," je pojasnil Golob. Nekateri stanovalci so v preteklosti že tožili SGP Gorica za priznanje etažne lastnine, a je sodišče leta 2001 odločilo, da gre pri garažnih hišah za javno dobro. Ker ti tožb ne morejo vložiti še enkrat, jih bo odvetniška hiša "racionalno" vložila zoper zemljiškoknjižnega lastnika, torej SGP Gorica, v imenu tistih, ki tega takrat niso storili, je napovedal Golob.

Hkrati bodo k tožbi novogoriške občine zoper SGP Gorica zaradi garažnih hiš priglasili stransko intervencijo, saj jim pooblaščenec občine ni dovolil v pogled dokumentacije v zvezi s tožbo. V tem trikotniku med občino, stanovalci in gradbenim podjetjem ima po Golobovem mnenju največ možnosti za uspeh Mestna občina Nova Gorica, zato je tudi potrebna stranska intervencija, da se stanovalcem prizna pravica do brezplačnega parkiranja. V primeru uspeha SGP Gorica pa so potrebne individualne tožbe stanovalcev, je pojasnil.

Kdo je lastnik preko 150.000 kvadratnih metrov javnih površin? Kot je znano, se novogoriška občina in SGP Gorica že dlje časa ne moreta dogovoriti glede lastništva preko 150.000 kvadratnih metrov javnih površin v Novi Gorici. Tako je podjetje v februarju nekaj časa celo pobiralo parkirnino na spornih parkiriščih, kar je povzročil precej nejevolje med prebivalci, saj naj bi ti parkirna mesta kupili z nakupom stanovanja.

Sicer pa je na novinarski konferenci Golob, čigar lista je s petimi svetniškimi mesti ob LDS najštevilčnejši člen novogoriške opozicije, komentiral tudi dogajanje na četrtkovi seji mestnega sveta. Po njegovem mnenju je bil način sprejemanja proračuna, ko je koalicija že po svetniški razpravi izglasovala še njegovo drugo branje, "popolnoma nepotreben", saj so se tako le želeli izogniti opozicijskim amandmajem. Golobu se zdi vprašljiva tudi prihodkovna stran preko 40 milijonov evrov težkega proračuna.

Ne spreglejte