Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
6. 7. 2013,
9.42

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rebalans proračun zapor varnost

Sobota, 6. 7. 2013, 9.42

4 leta, 3 mesece

Zaradi krčenja sredstev ogrožena varnost v zaporih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Zaradi zmanjšanja sredstev na pravosodnem ministrstvu lahko nastanejo težave pri zagotavljanju varnosti v zaporih.

Na to opozarja Uprava RS za izvrševanje kazenskih sankcij, ki ji ministrstvo za pravosodje namerava zmanjšati sredstva. Ministrstvo namreč z rebalansom proračuna izgublja slabih šest milijonov evrov.

Upravi 860 tisoč evrov manj Zaradi rebalansa proračuna bo ministrstvo upravi zmanjšalo sredstva za 860 tisoč evrov. Manj denarja bo tudi za investicije in investicijsko vzdrževanje zgradb za potrebe pravosodnih organov, državnih organov in na mejnih prehodih (za 4,3 milijona evrov), najemnine (en milijon evrov) ter za plače in materialne stroške, so pojasnili na ministrstvu.

Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij, ki upravlja s slovenskimi zapori in že dlje časa opozarja na pomanjkanje sredstev, zaradi napovedanega znižanja ob koncu leta pričakujejo veliko težav, če bodo hoteli zagotovili nemoteno delovanje zaporskega sistema.

Že tako jim ne bo uspelo pravočasno poravnati vseh finančnih obveznosti Kot so pojasnili, jim, kljub temu da že nekaj časa izvajajo stroge varčevalne ukrepe na vseh področjih, ne bo uspelo pravočasno poravnati vseh finančnih obveznosti, ki se nanašajo na materialne stroške, oz. bodo prisiljeni del teh obveznosti prenesti v prihodnje proračunsko leto.

Ker so zmanjšana tudi sredstva za stroške dela, so že zdaj prisiljeni zmanjševati tudi število zaposlenih, in to kljub temu da število zapornikov narašča. Tudi zato si bodo, kot navajajo, prizadevali, da pridobijo dodatna sredstva, saj bodo le tako lahko zagotovili nemoteno delovanje zaporskega sistema in ustrezno varnost v zaporih.

Kadrovsko stisko, s katero se soočajo, pa bodo, kot so pojasnili, delno omilili s prerazporeditvami določenega števila uslužbencev Carinske uprave RS.

Ne spreglejte