SiolNET. Novice Slovenija
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Žalostno dejstvo: vsaka druga Slovenka je žrtev nasilja

2

termometer

Pred mednarodnim dnevom žensk se začenja tudi dveletna nacionalna kampanja VESNA, ki poudarja in opozarja na življenje brez nasilja.

V Sloveniji je žrtev psihičnega nasilja, kot je na primer zmerjanje, kričanje ali poniževanje, vsaka druga ženska, medtem ko je vsaka peta ženska žrtev fizičnega nasilja – klofute, brce ali udarcev.

Nasilje nad ženskami sicer pomeni kršitev človekovih pravic, žal pa se temu ni uspelo izogniti nobeni družbi. Slovenija ni izjema.

Ko bližnji nasilja ne prepoznajo Po podatkih nacionalne raziskave iz leta 2010 se veliko nasilja začne v času nosečnosti, mnogokrat pa traja skozi vsa življenjska obdobja ženske.

Žrtvam je navadno o doživetem težko govoriti, saj so prestrašene, osramočene in za doživeto nasilje krivijo sebe. Veliko težavo predstavljajo tudi družina in prijatelji, ki nasilja ne prepoznajo in žrtvi ne znajo pomagati oz. se ne želijo vpletati.

Nacionalna kampanja proti nasilju nad ženskami Dveletni projekt VESNA – živeti življenje brez nasilja, ki se začenja v petek, temelji na prepoznavanju različnih vrst nasilja nad ženskami različnih starostnih skupin, torej od mladostnic do odraslih žensk in starostnic.

Ključni cilji projekta so predvsem izvesti sistematično ozaveščanje žensk vseh starosti, ki potencialno spadajo v rizično skupino glede izpostavljenosti nasilju, ter zagotoviti prepoznavnost vrst pomoči in njihovo dostopnost.

V okviru kampanje bo ministrstvo tako začelo usposabljati strokovnjake s področij zdravstva, prava, policije in socialnih zadev. Načrtujejo pa tudi obsežno medijsko kampanjo, s katero bodo opozarjali na problematiko.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin