Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 10. 2022,
17.55

Osveženo pred

1 leto, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

3

Natisni članek

NIJZ gripa cepljenje

Ponedeljek, 17. 10. 2022, 17.55

1 leto, 6 mesecev

Začelo se je cepljenje proti gripi, za letos naročili četrt milijona odmerkov cepiva #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

3

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) so danes začeli cepljenje proti gripi v sezoni 2022/2023. Po ugotovitvah NIJZ povpraševanje po cepljenju zadnja leta narašča, povečuje se tudi stopnja precepljenosti proti gripi, kar pripisujejo tudi temu, da je cepljenje proti gripi brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem.

Na NIJZ cepljenje proti gripi priporočajo vsem prebivalcem, še posebej pa osebam, ki imajo povečano tveganje za težji potek gripe. "To so osebe, stare 65 in več let, kronični bolniki, nosečnice, majhni otroci in osebe z izrazito povečano telesno težo," je v izjavi za medije poudarila specialistka javnega zdravja iz Centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Nadja Šinkovec Zorko.

BioNTech
Novice Prihaja cepivo, kot ga še ni bilo: konec najhujše bolezni?

"Cepljenje proti gripi, proti bolezni covid-19 ter drugim boleznim se lahko izvaja sočasno ali s kakršnimkoli presledkom"

Po pojasnilih sogovornice se tudi letos cepljenje izvaja z enim odmerkom cepiva, ki vsebuje štiri antigene proti štirim različnim tipom oziroma podtipom virusa gripe. Osebam s povečanim tveganjem za okužbo z boleznijo covid-19, nadalje osebam, ki še niso bile cepljene proti covid-19, ter osebam s povečanim tveganjem za invazivno pnevmokokno okužbo ob tem svetujejo, da se hkrati s cepljenjem proti gripi cepijo tudi proti pnevmokoknim okužbam in proti covid-19.

"Cepljenje proti gripi, proti covid-19 ter drugim boleznim se lahko izvaja sočasno ali s kakršnimkoli presledkom, in sicer ne glede na to, ali gre za osnovno cepljenje ali za cepljenje s poživitvenim odmerkom," je poudarila Šinkovec Zorkova. Pri otrocih, mlajših od devet let, ki še nikoli niso bili cepljeni proti gripi, pa se cepljenje izvaja z dvema odmerkoma.

Cepljenje in testiranje
Novice NIJZ z novimi navodili za cepljenja proti covid-19

Za cepljenje proti gripi se naročite pri svojem osebnem zdravniku

Novost pri cepljenju proti pnevmokoknim okužbam je, da je celjenje s polisaharidnim cepivom od letošnje jeseni brezplačno oziroma se financira iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja za osebe, stare 65 let in več, ter za kronične bolnike. NIJZ ljudem svetuje, naj se na cepljenje proti gripi naročijo pri svojem osebnem zdravniku.

Na NIJZ so za letošnjo sezono naročili 250 tisoč odmerkov cepiva proti gripi, medtem ko je bilo lani razdeljenih nekaj več kot 227 tisoč odmerkov cepiva.

Šinkovec Zorkova: Zanimanje za cepljenje proti gripi v zadnjih letih povečuje

Po besedah Šinkovec Zorkove se zanimanje za cepljenje proti gripi v zadnjih letih povečuje. Narašča pa tudi stopnja precepljenosti, ta je bila lani nekoliko nižja kot leto prej. To med drugim pripisuje dejstvu, da je cepljenje proti gripi tudi letos brezplačno za vse z urejenim obveznim zdravstvenim zavarovanjem, kar na odločanje za cepljenje vpliva pozitivno. "Vsako leto se cepi nekaj ljudi več," je poudarila.

Po besedah sogovornice se epidemija gripe v Sloveniji letos še ni začela, čeprav so posamične primere gripe zabeležili zunaj sezone. Dopušča sicer možnost, da bo letos primerov več kot v preteklih letih, saj je tudi način življenja letos bolj sproščen, kot je bil. Tudi v drugih evropskih državah za zdaj še ne opažajo večje pogostosti okužb z gripo, pravi.

Korona. Cepljenje. Maske. Zaprtje Covid. PCT. Testiranje.
Novice Visoko število okuženih s koronavirusom še vztraja
Ne spreglejte