SiolNET. Novice Slovenija
1,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Za trojni umor na območju Domžal predlagana dosmrtna zaporna kazen #video

1,41

termometer

Na Okrožnem sodišču v Ljubljani se je z zaključnimi besedami sklenilo sojenje Petru Gaspetiju za trojni umor na območju Domžal. Tožilstvo je sodišču predlagalo izrek enotne kazni dosmrtnega zapora. Obramba je predlagala izrek oprostilne sodbe, saj je prepričana, da jim ni uspelo, da bi Gaspetiju dokazali očitano dejanje. Izrek sodbe bo v sredo.

Gaspetiju tožilstvo očita umor babice, dedka in strica na grozovit ali zahrbten način, za kar je zagrožena kazen najmanj 15 let zapora.

Tožilka Maša Podlipnik je sodišču predlagala, da Gaspetija spozna za krivega in mu izreče najvišjo predpisano zaporno kazen. "Glede na vse okoliščine primera sem prepričana, da je edina primerna in pravična kazen, da mu sodišče za vsako posamezno kaznivo dejanje določi kazen 30 let zapora ter mu izreče enotno kazen dosmrtnega zapora," je predlagala na današnji obravnavi.

Kot je dejala, se zaveda, da tako visoka zaporna kazen v Sloveniji še nikoli ni bila izrečena, vendar meni, da kaznivo dejanje umora še ni bilo izvršeno na tako okruten in grozovit način, kot je to po njenem mnenju storil Gaspeti. Ob tem je poudarila, da so se mu žrtve zaupale, saj so se dnevno videvali in si bili blizu.

"Dolgo časa sem razmišljala o tem, kaj bi lahko pomenilo olajševalno okoliščino, vendar nisem našla nobene. Obdolženi dejanja ni priznal, prav tako med postopkom ni pokazal niti najmanjšega obžalovanja," je dejala. Da do zdaj še ni bil kaznovan, po njenem mnenju ni olajševalna okoliščina, saj se po besedah tožilke od vsakega državljana utemeljeno pričakuje, da spoštuje pravni red in se ravna po zakonskih normah.

Zagovornik prepričan: Ni jim uspelo, da bi Gaspetiju dokazali očitana dejanja

Nasprotno pa je zagovornik Anže Mlinarič prepričan, da jim ni uspelo, da bi Gaspetiju dokazali očitana dejanja, zato je sodišču predlagal izrek oprostilne sodbe.

Kot je dejal v zaključnih besedah, ni namreč nobenega neposrednega dokaza, da bi obtoženi v času smrti bil v bližini žrtev oziroma bil odgovoren za njihovo smrt. Med drugim je poudaril, da noža, na katerem so našli biološke sledi obtoženega, niso primerjali z ranami žrtev, zato po njegovem mnenju tudi ni mogoče sklepati, da je nož v resnici morilsko orožje.

Sprašuje se tudi, ali gre pri klicih na operativno-komunikacijski center res za glas obtoženega, saj ni bila opravljena analiza glasu. Prav tako po Mlinaričevih besedah ni nič nenavadnega, da so na telefonu našli Gaspetijeve biološke sledi, saj ta ni imel svojega telefona in je zato redno uporabljal žrtvinega.

Med olajševalnimi okoliščinami je Mlinarič naštel Gaspetijevo osebnostno motnjo, njegovo dozdajšnjo nekaznovanost, nenasilno zgodovino, redno izpolnjevanje šolskih obveznosti in "ne nazadnje tudi to, da očitana kazniva dejanja, pa čeprav se bo slišalo grobo, niso bila storjena zoper tretje oziroma z obtoženim nepovezane osebe" in torej ni šlo za povzročitev "splošne nevarnosti".

Predlaga tudi odpravo pripora, saj po njegovem mnenju ni izkazana ponovitvena nevarnost. Nasprotno pa je menila tožilka, ki je predlagala podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe oziroma do nastopa zaporne kazni.

Gaspeti se na sodišču ni zagovarjal

Tudi danes je na vprašanje sodnice Marjete Dvornik, ali bo kaj povedal v zaključni besedi, dejal, da ne.

Na današnji obravnavi je sicer kot zadnja priča pred sodišče stopil še izvedenec psihiatrične stroke Peter Pregelj, ki je na podlagi podatkov iz sodnega spisa, zdravstvene dokumentacije in osebnega pregleda Gaspetiju diagnosticiral mešano osebnostno motnjo in neopredeljeno psihotično motnjo. Kot je pojasnil, obtoženi na osebnostno motnjo ne more vplivati, lahko pa vpliva na to, kako se bo odražala v odnosu do drugih.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin