SiolNET. Novice Slovenija
Oglasno sporočilo
  • Messenger
  • Messenger

Z gozdovi ravnajmo spoštljivo

Oglasno sporočilo

Gozdni bonton: Skrbno z gozdom!

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Zavod za gozdove Slovenije v letošnjem letu poudarjata nujnost spoštovanja gozdnega bontona. Ta pod geslom Skrbno z gozdom! v okviru desetih točk obiskovalce gozdov opozarja na to, da smo v gozdu gostje gozda in njegovega lastnika.

MKGP

Gozd nam zagotavlja številne dobrine

Z gozdovi torej ravnajte spoštljivo. Zavedajte se, da so preplet gozdne in kmetijske krajine, raznovrstnost rastlinskih in živalskih vrst v gozdu, izjemnost posameznih dreves, obnovljivi viri energije in surovin ter blagodejen vpliv na celotno okolje le najvidnejše dobrine gozda. Kaj nam pomenijo, bi se verjetno zavedli šele, ko gozda in njegovih koristi v našem okolju nenadoma ne bi bilo več.

Z gozdovi se gospodari trajnostno, sonaravno in večnamensko

Strokovnjaki skupaj z lastniki gozdov gospodarijo trajnostno, sonaravno in večnamensko, zato gozd ponuja tudi možnosti za rekreacijo, sprostitev in druge dejavnosti. Prost dostop do gozdov je civilizacijska pridobitev, na katero smo lahko v Sloveniji zelo ponosni. Vendar pa je treba v gozdu upoštevati tudi nekatere omejitve, predvsem pa poskrbeti, da gozd po obisku zapustimo takšen, kot je bil, ko smo vstopili vanj. Pse moramo imeti v gozdu vedno pod nadzorom. Pri preživljanju časa v gozdu imejte zato v mislih:

  • ob obisku sem gost gozda in njegovega lastnika,
  • gozd je moj prijatelj, z njim ravnam spoštljivo,
  • doživljam ga z vsemi čutili,
  • upoštevam navodila o primernem obnašanju v naravi, zapisana v predpisih in na informativnih tablah ali pa posredovana od gozdarjev in lastnikov gozdov.
MKGP logo

 

Gozdarska inšpekcija bo zato v juniju poleg rednega nadzora izvedla tudi več nadzorov vožnje v naravnem okolju in nabiranja gozdnih sadežev in plodov izven rednega delovnega časa.


Naročnik oglasnega sporočila je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin