Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jan Tomše

Torek,
10. 9. 2013,
16.50

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 10. 9. 2013, 16.50

8 let, 5 mesecev

Z dodatno obdavčitvijo v štirih letih do 32 milijonov evrov

Jan Tomše

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Dvesto davčnih nadzorov fizičnih oseb, katerih premoženje je bilo nesorazmerno z njihovim zaslužkom, je od leta 2009 v proračun prineslo za 32,5 milijona evrov dodatnih davkov.

Kadar so premoženje ali sredstva, ki jih porablja fizična oseba, v očitnem nesorazmerju s tem, kar ta zasluži, so davčni organi dolžni ukrepati. Davčni nadzor se izvede po zakonu o davčnem postopku, institut pa davkariji omogoča, da preveri in uvede tako imenovano cenitev davčne osnove. Poseben postopek odmere davka lahko zajema davčni pregled enega ali več koledarskih let v zadnjih petih letih pred uvedbo. Višina dodatno obračunanih davkov narašča Podatki kažejo, da število davčnih nadzorov po letih narašča. V primerjavi z letom 2009 pa se je zaradi tega na letni ravni opazno povečal tudi izplen dodatno obračunanih davkov. S 23 davčnimi nadzori, ki so jih opravili v letu 2009, so dacarji v proračunsko blagajno pripeljali dodatnih 2,76 milijona evrov. Leto pozneje so v 41 davčnih nadzorih obračunali dodatnih 3,5 milijona evrov davka.

Dacarjem pomagajo tudi mediji Precej več je v državno malho kanilo leta 2011, ko se je zvrstilo 64 davčnih nadzorov, zaradi njih pa je država imela dodatnih 9,3 milijona evrov davčnega izkupička. Lani so davčni inšpektorji izvedli 51 davčnoinšpekcijskih nadzorov, z njimi pa so proračun odebelili za 9,8 milijona evrov. Podatki za letos so zbrani do meseca junija, razvidni so iz grafike.

Na davčni upravi pojasnjujejo, da se pri odločanju, koga vzeti pod drobnogled, ne zanašajo le na podatke policije, tožilstva in urada za preprečevanje pranja denarja, ampak tudi na druge vire. Med temi so podatki o dohodkih od obresti v Sloveniji in državah članicah EU ter poročanje medijev. Največ denarja izvira iz prikritih izplačil in izčrpavanja družb Nepojasnjeno povečanje premoženja po vsej verjetnosti izhaja iz prikritih izplačil dobičkov družbenikom in raznih oblik izčrpavanja družb, kot so transferne cene in nakazila na tako imenovana območja off-shore na podlagi navideznih poslov, pravijo dacarji, ki se sklicujejo na ugotovitve iz preteklih let.

Premoženje fizičnih oseb pa raste tudi zaradi davčnih vrtiljakov in opravljanja neregistriranih dejavnosti, kot so preprodaja avtomobilov, nepremičnin in izkoriščanje gozdnih površin, ter zaradi prikritih dobičkov iz kapitala, naloženega v tujini, na primer vrednostnih papirjev.

Trideset inšpektorjev specialistov na lovu za prikritim premoženjem Nadzor in obdavčevanje premoženja, ki je nesorazmerno z uradno prijavljenim prihodkom, pri nas izvaja 30 inšpektorjev, ti imajo specifična znanja in analitsko-preiskovalni pristop, pravijo na Dursu.

V postopku davčnega nadzora sicer velja pravilo obrnjenega dokaznega bremena. To pomeni, da mora davčni zavezanec sam dokazovati, od kod premoženje, ki je predmet nadzora. Institut je v davčni praksi zelo učinkovit, pojasnjujejo na Dursu.

Ne spreglejte