Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
26. 7. 2011,
17.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 26. 7. 2011, 17.58

8 let

Vse nared za nov način upravljanja mestnih avtobusov v Mariboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
S 1. 8. prevzema upravljanje javnega mestnega potniškega prometa novoustanovljeni javni gospodarski zavod Marprom, saj zasebni družbi Veolia Transport Štajerska konec tega meseca poteče koncesija.

Kot je povedal začasni direktor Marproma Ivan Hajnšek, je vse nared za prevzem službe brez večjih pretresov za uporabnike.

Nove proge bodo uvajali naslednje leto "Osnovna želja je, da mestni potniški promet letos ostane takšen, kot je bil, da ne bi preveč vznemirjali uporabnikov," je dejal Hajnšek, sicer direktor komunalnega podjetja Snaga. Nove proge avtobusov naj bi tako uvajali šele prihodnje leto, prav tako ostajata nespremenjena sistem in višina plačevanja prevoza.

Vozovnice bo moč zastonj zamenjati Potniki bodo lahko veljavne vozovnice uporabljali do porabe vseh voženj, naloženih na elektronski kartici, oziroma najkasneje do konca tega leta. Ko bo vozovnica prazna, jo bo mogoče brezplačno zamenjati. Glavno prodajno mesto Marproma je na glavni avtobusni postaji, na mestni blagajni na Koroški cesti ter v Turistično-informacijskem centru na Partizanski cesti, prisoten pa bo tudi na prodajnih mestih Veolie.

Prevzetih je 38 avtobusov in 121 zaposlenih

Marprom je od Veolie prevzel 38 avtobusov, ki so opravili tehnični pregled, in 121 zaposlenih, od tega je 112 voznikov avtobusov in devet oseb, ki so opravljala druga dela v mestnem potniškem prometu. Parkirišča so uredili na okoli 10.000 kvadratnih metrov površin na Tržaški cesti 37, kjer je tudi delavnica, gorivo pa bodo črpali na dveh bencinskih črpalkah družbe Petrol.

Bo zadovoljstvo potnikov večje? Na občini pričakujejo, da se bosta z novim upravljanjem izboljšala kakovost javne službe in zadovoljstvo potnikov. "Pričakujemo, da s 1. avgustom ne bo nobenih zapletov in da potniki tega ne bodo občutili," je na današnji novinarski konferenci povedala direktorica občinske uprave Milica Simonič Steiner.

Kupili bodo devet manjših avtobusov Po njenih besedah bodo v prihodnjih dneh objavili razpis za direktorja Marproma, prihodnje leto pa pričeli z zamenjavo voznega parka z manjšimi in okolju bolj prijaznimi avtobusi. Kot je dodal Hajnšek, nameravajo prihodnje leto kupiti devet manjših avtobusov, ki bodo vozili v strogem središču mesta.

300.000 potnikov mesečno

Podatkov, koliko bo lahko občina s prenosom upravljanja mestnih avtobusov iz zasebne na javno družbo prihranila, nimajo. V proračunu za letošnje leto so Veolii namenili 2,9 milijona evrov, od tega nekaj več kot 600.000 evrov znaša dolg iz poravnave zaradi premalo izplačanih subvencij. Iz slednjega občina podjetju dolguje še slab milijon evrov, ki naj bi jih izplačala v letih 2012 in 2013.

Mariborski mestni avtobusi povprečno prepeljejo okoli 300.000 potnikov mesečno.

Ne spreglejte