Ponedeljek,
22. 7. 2024,
7.05

Osveženo pred

31 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,33
vremenska napoved vreme

Natisni članek

Ponedeljek, 22. 7. 2024, 7.05

31 minut

Vremenska napoved: nastajajo nevihte, Arso izdal rumeno opozorilo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2,33
Morje | Današnji dan bodo spremljale krajevne padavine, lahko nastane tudi kakšna nevihta. | Foto David Florjančič

Današnji dan bodo spremljale krajevne padavine, lahko nastane tudi kakšna nevihta.

Foto: David Florjančič

Vse do srede bodo naše kraje spremljale plohe in nevihte. Danes dopoldne so prve nevihte že nastale v okolici Rogaške Slatine in Poljčan. Arso je pred nevihtami opozoril z rumenim opozorilom. Kako močne bodo? Druga polovica tedna bo postregla s sončnim in suhim vremenom. Proti koncu tedna bo vedno topleje – je kmalu možen še kakšen vročinski val?

Danes lahko postreže s plohami in nevihtami. Te se lahko že dopoldne pojavijo na severu države, popoldne pa so mogoče tudi v južnih krajih. Po vsej verjetnosti nevihte ne bodo močnejše. Pričakujemo, da bodo zajele le manjša območja. Marsikje bo zato ostalo suho. Današnji dan bo postregel tudi z nekaj sončnega vremena.

Tako hudih in obsežnih neurij kot v začetku preteklega konca tedna ta teden ne pričakujemo. | Foto: PGD Šoštanj - mesto Tako hudih in obsežnih neurij kot v začetku preteklega konca tedna ta teden ne pričakujemo. Foto: PGD Šoštanj - mesto

Plaz v Logarski dolini
Novice Nevarnost plazov je velika: tako je zasulo kočo pod slapom Rinka #foto

Spremenljivo vreme s plohami in nevihtami vse do srede

Torkovo dopoldne bo v večjem delu države sončno. Popoldne bo oblakov že nekoliko več. Nastale bodo krajevne plohe in nevihte, ki se bodo lahko ponekod nadaljevale v večer in noč na sredo.

Na fotografiji so kopasti ali kipeči oblaki. Zrak pri tleh se čez dan zaradi sonca segreva hitreje kot zrak v višinah. Ker ima toplejši zrak manjšo gostoto kot hladnejši, se začne zrak pri tleh dvigovati. Pri dvigovanju se zrak ohlaja in na neki višini se lahko kondenzira. Majhne vodne kapljice, ki pri tem nastanejo, vidimo kot kopaste ali kipeče oblake. | Foto: David Florjančič Na fotografiji so kopasti ali kipeči oblaki. Zrak pri tleh se čez dan zaradi sonca segreva hitreje kot zrak v višinah. Ker ima toplejši zrak manjšo gostoto kot hladnejši, se začne zrak pri tleh dvigovati. Pri dvigovanju se zrak ohlaja in na neki višini se lahko kondenzira. Majhne vodne kapljice, ki pri tem nastanejo, vidimo kot kopaste ali kipeče oblake. Foto: David Florjančič V sredo bo vreme še spremenljivo z občasnimi plohami in nevihtami. Nekoliko se bo ohladilo. Agencija za okolje je izdala rumeno opozorilo pred nevihtami. Opozorilo velja za prve tri dni tega tedna.

Včeraj je morje pri Kopru doseglo najvišjo temperaturo 25,6 stopinje Celzija. Blejsko jezero 25,7 in Bohinjsko jezero 23,8 stopinje Celzija. Na fotografiji je Reško jezero pri Kočevski Reki, ki je tako kot vse tri naštete vode priljubljeno med kopalci. | Foto: David Florjančič Včeraj je morje pri Kopru doseglo najvišjo temperaturo 25,6 stopinje Celzija. Blejsko jezero 25,7 in Bohinjsko jezero 23,8 stopinje Celzija. Na fotografiji je Reško jezero pri Kočevski Reki, ki je tako kot vse tri naštete vode priljubljeno med kopalci. Foto: David Florjančič Obiski naših gora bodo v drugi polovici tedna predvidljivejši

Za obisk naših hribov v tem tednu bo najstabilnejše vreme od četrtka dalje. Možnosti ploh in neviht bo takrat majhna. Ker bodo dnevi vedno toplejši, je priporočljivo, da se na pot odpravite dovolj zgodaj.

V spodnjem videu je prizor, ko enega izmed naših vrhov obsije sončni vzhod. Veste, kje je pred dvema letoma nastal spodnji posnetek?

Druga polovica tedna bo prinesla vremenski preobrat

Proti koncu tedna vedno topleje. Na nebu bo prevladovalo sonce, oblačnosti bo zelo malo. Jutra bodo sveža, popoldnevi pa postopno bolj vroči. Ob koncu tedna lahko temperature spet presežejo 30 stopinj Celzija.

V prihodnjem tednu se nakazuje možnost, da bi lahko dočakali nov vročinski val.

Sončni zahod v okolici Celja. | Foto: David Florjančič Sončni zahod v okolici Celja. Foto: David Florjančič
hrvaška
Novice Neurje klestilo tudi po Hrvaški. Najhuje je bilo v Zagrebu.
neurje
Novice Severni in osrednji del države zajelo močno neurje: hudourniki zalivajo ceste in objekte, na terenu gasilci #video