Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 4. 2014,
16.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

nacionalni reformni program

Torek, 1. 4. 2014, 16.35

8 let

Vlada v osnutku dokumenta, ki ga bo poslala Bruslju, predlaga pet odstotkov nižje plače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vlada je na dopisni seji sprejela osnutek nacionalnega reformnega programa, ki ga mora do konca aprila poslati v Bruselj. Poleg zvišanja DDV predvideva zmanjšanje mase plač za pet odstotkov.

V osnutku programa so zapisali, da bo vlada v letih 2014–2015 nadaljevala in okrepila že začete ukrepe in aktivnosti za spodbujanje gospodarske rasti.

Vlada mora reformni program skupaj z dopolnjenim programom stabilnosti, ki ga še ni sprejela, do konca aprila poslati v Bruselj, kjer bosta služila kot podlaga Evropski komisiji za pripravo priporočil članicam. Z osnutkom programa bodo najprej seznanjeni odbori DZ in Ekonomsko-socialni svet.

Do leta 2017 znova 850 tisoč delovno aktivnih prebivalcev V osnutku programa vlada med prioritetami izpostavlja stabilnost javnih financ z doseganjem strukturno izravnanega salda do leta 2017 in povečanje zaposlenosti na raven 850 tisoč delovno aktivnih prebivalcev, so sporočili z vladnega urada za komuniciranje.

Z odpravo neravnovesij bodo, kot poudarjajo, omogočeni pogoji za ponovno doseganje gospodarske rasti in ustvarjanje delovnih mest.

Za oživitev gospodarske rasti bo Slovenija tako prednostno izvajala ukrepe v okviru treh ključnih stebrov. Ob tem izpostavljajo sanacijo bančnega sistema, razdolževanje podjetij, privatizacijo in prestrukturiranje podjetij, konsolidacijo javnih financ ter doseganje dolgoročne vzdržnosti javnega dolga.

Prav tako so, kot so zapisali v uradu, pomembni tudi ukrepi za oživitev gospodarske rasti na kratek rok ter izboljšanje konkurenčnosti za dolgoročno vzdržno rast. Pri tem naj bi v ospredje stopili z novo finančno perspektivo in preusmeritvijo na povratne vire.

Čufer napovedal zmanjšanje mase plač za pet odstotkov Podrobnosti osnutka nacionalnega reformnega programa še niso znane, je pa finančni minister Uroš Čufer danes v Atenah dejal, da je v reformnem načrtu, ki ga je vlada poslala v DZ, predlog za zmanjšanje mase plač za pet odstotkov.

Nacionalni reformni program je srednjeročni načrt vlade o prioritetnih ukrepih in projektih, usmerjenih tudi v izpolnjevanje ciljev strategije Evropa 2020.

Vlada mora program stabilnosti in nacionalni reformni program v Bruselj poslati do konca aprila. "Tako Slovenija vodi ekonomsko politiko skladno z usmeritvami in prioritetami, določenimi na ravni EU, hkrati pa zasleduje cilje, ki ustrezajo danostim in možnostim glede na značilnosti slovenskega gospodarstva in družbe," so še zapisali.

Ne spreglejte