Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 7. 2008,
15.00

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Natisni članek

Četrtek, 3. 7. 2008, 15.00

8 let, 5 mesecev

Vlada v odgovoru Bruslju poudarja, da pri vinjetah ne gre za diskriminacijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 4
Vlada je na današnji seji sprejela odgovor Evropski komisiji, ki je sredi junija zahtevala dodatna pojasnila glede uvedbe vinjet v Sloveniji.

Kot je po seji povedal tiskovni predstavnik vlade Valentin Hajdinjak, je vlada v odgovoru ponovno poudarila, da uvedba vinjet ne more predstavljati ukrepa, ki bi diskriminiral na podlagi državljanstva. "Vinjete ne vplivajo na dostop tujcev na trge drugih članic" V obširnem odgovoru je vlada še zapisala, da prav tako ne gre za ukrep, ki bi lahko omejeval prost pretok oseb v okviru notranjega trga EU, je na novinarski konferenci še pojasnil Hajdinjak. Dodal je, da ukrep ne vpliva na možnost dostopa tujih državljanov na trge drugih držav članic, prav tako ne more preprečiti, niti omejiti ali celo narediti manj ugodnega dostopa na ozemlje Slovenije ali gibanja po ozemlju notranjega trga.

"Vinjete so začasen ukrep" "Velja pa poudariti, da je uvedba vinjet zgolj začasen ukrep do uvedbe satelitskega cestninjenja tudi za osebna vozila ter vodi v sprostitev prometa, ki je ena od prioritet Slovenije, pa tudi velika želja domačih kot tujih uporabnikov slovenskih avtocest," je še dejal Hajdinjak. Dodal je, da nikakor ne gre zanemariti niti okoljskega vidika, ki je pri tem izredno pomemben.

Hajdinjak o podrobnejši vsebini odgovora, ki ga je danes sprejela vlada, ni mogel govoriti, ker ima dokument, kot je pojasnil, oznako interno.

"Naši argumenti so trdni" Kot je še pojasnil Hajdinjak, naj bi bil odgovor Evropski komisiji poslan še danes, potem pa bodo postopki stekli naprej. Z odgovorom se mora najprej seznaniti pristojni direktorat Evropske komisije in na podlagi argumentov, za katere je Hajdinjak prepričan, "da so trdni, stojijo in so na naši strani", odločiti, ali bo proti Sloveniji uvedla postopek.

Slovenija je s 1. julijem uvedla vinjete za osebna vozila, medtem ko je za tovorni promet še naprej v veljavi dosedanje plačevanje cestnin glede na prevoženo razdaljo. Letos je mogoče kupiti le polletno vinjeto, ki stane 35 evrov, naslednje leto pa tudi enoletno vinjeto za 55 evrov.

Ne spreglejte