Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
18. 6. 2008,
15.18

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 18. 6. 2008, 15.18

8 let, 5 mesecev

Vlada: Oklepniki so del zmogljivosti, ki jih na podlagi dokumentov Nata razvija Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Vlada je sprejela odgovor na vprašanje poslanca Saša Pečeta, ali oklepniki 8X8 sodijo med obveze, ki jih je Slovenija dala Natu.

Kot je v sprejetem odgovoru Pečetu zapisala vlada, se je Slovenija z vstopom v Nato zavezala, da bo skladno z načelom sorazmerne in pravične delitve bremen prevzela odgovornost sorazmernega razvoja zmogljivosti, sorazmernega sodelovanja v operacijah kriznega odzivanja ter sorazmernega finančnega prispevanja v skupni Natov proračun.

"Oklepniki so sestavni del ene izmed treh ključnih zmogljivosti" "Republika Slovenija razvija ključne zmogljivosti svojega obrambnega sistema na podlagi potrjenih in sprejetih planskih dokumentov ter paketov ciljev sil Nata. Na podlagi omenjenih dokumentov Republika Slovenija razvija tri ključne zmogljivosti, in sicer bataljon JRKBO ter bataljonski bojni skupini, ki morajo biti razvite skladno z Natovimi standardi. Sestavni del teh zmogljivosti so tudi srednja oklepna kolesna vozila 8 x 8," je v odgovoru Pečetu zapisala vlada.

Vlada: Zahtevek komisije o umiku stopnje tajnosti ni popoln

Vlada je sprejela tudi odgovor komisiji, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8. Slednja jo je namreč pozvala, naj umakne stopnjo tajnosti s Poročila o ureditvi zbrane dokumentacije v zvezi s prodajo orožja za obdobje 1991 do 1993 in pripravo vsebinskega povzetka o dogodkih v omenjenem obdobju.

V odgovoru komisiji je vlada zapisala, da ji komisija ni predložila kopije omenjenega poročila in povzetka, zato o zahtevku ne more vsebinsko odločati. "Vlada zato komisijo poziva, da predloži ustrezno dokumentacijo, za katero želi umik stopnje tajnosti in poda mnenje, ali je bil pri obdelavi podatkov s strani pooblaščenih oseb upoštevan 34. člen zakona o tajnih podatkih," je zapisano v odgovoru.

Erjavec: Kako imata Patria in Rotis organizirano protidobavo, ni moj problem

Ministrstvo za obrambo ima sklenjeno pogodbo z Rotisom in Patrio, je dejal minister za obrambo Karl Erjavec. "Kako imata Patria in Rotis organizirano proizvodnjo preko Gorenja in kako bosta organizirala proti dobave, pa ni moj problem. Pomembno je, da bodo oklepniki dobavljeni v dogovorjenih rokih, kakovosti in konfiguraciji," je poudaril.

Minister za obrambo Karl Erjavec je v izjavi za javnost na vprašanje, zakaj se pojavljajo vedno novi in novi posredniki v proti dobavnih poslih, če imamo medresorsko vladno komisijo za proti dobave, dejal, da v tem ne gre za nikakršne posrednike.

Erjavec: Nekdo želi afero obdržati vročo v predvolilnem času

Obenem dodaja, da je vesel, da slovensko podjetje organizira omenjene protidobave. "Če bi to počeli Finci, bi ves znesek dobili oni. Tako bo zaslužek ostal v Sloveniji," je dejal. Znesek v višini 3,6 milijona evrov, ki naj bi ga po poročanju nekaterih medijev za organizacijo protidobav prejelo podjetje ljubljanskega poslovneža Rudolfa Lebana, pa po njegovih "neuradnih podatkih ni točen". Po njegovem gre za več kot sto krat nižji znesek. Kot je ocenil, pri tem "očitno prihaja do pretiravanj, ker se želi to afero obdržati vročo v predvolilnem času".

Ne spreglejte