SiolNET. Novice Slovenija
0,90

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vlada brez jasnega stališča do priznanja Palestine?

0,90

termometer

Palestina
Foto: Reuters

Zunanji minister Karl Erjavec je pojasnil, da vlada danes ni sprejela sklepa, da se prizna neodvisnost Palestine, ampak so obravnavali informacijo v zvezi s tem vprašanjem, ki jo bodo zdaj posredovali v parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Ta naj bi se opredelil do vprašanja, vlada pa bo v skladu s to odločitvijo nadaljevala.

"Kar zadeva Palestino, veste, da je ta koalicija ves čas podpirala njeno priznanje," je zunanji minister Karl Erjavec povedal na novinarski konferenci po srečanju vodstva stranke DeSUS. "Glede na to, da se mandat izteka, je prav, da koalicija uresniči to svojo napoved," je poudaril Erjavec.

Vlada se ni opredelila za priznanje ali proti njemu

Vlada je danes sporočila, da se je seznanila z informacijo zunanjega ministrstva o predlogu priznanja Palestine, s katero bo seznanila tudi parlamentarni odbor za zunanjo politiko (OZP).

Po prvotnih napovedih naj bi se sicer vlada po proučitvi ocen ministrstev o mogočih posledicah priznanja opredelila, ali priznanje Palestine kot samostojne in suverene države podpira ali ne.

Do priznanja se bo najprej opredelil parlamentarni odbor

Erjavec je pojasnil, da so se na vladi odločili, da informacijo, šlo naj bi predvsem za oceno mogočih posledic priznanja Palestine za Slovenijo, posredujejo OZP, ki naj bi se potem opredelil do tega vprašanja. "Potem bomo pač nadaljevali ustrezno proceduro na podlagi odločitve OZP v zvezi s priznanjem Palestine," je povedal zunanji minister

Če bo OZP priznanje podprl, bo vlada potem pripravila ustrezen predlog za plenarno sejo DZ, kjer naj bi postopek priznanja Palestine sklenili v skladu s slovensko zakonodajo.

"Naš predlog je bil sicer drugačen, a glede na to, da gre za koalicijsko zavezo in glede na to, da v resnici vse tri stranke koalicije podpirajo priznanje Palestine, je prav, da se najprej politika izreče o tem in da se ugotovi podpora na OZP. Sam ne dvomim o podpori koalicije," je še dejal Erjavec.

Levica: Vlada namerno zavlačuje s priznanjem

Šef slovenske diplomacije je zavrnil tudi očitke iz stranke Levica, ki trdi, da vlada zavlačuje s postopki priznanja Palestine. "Vlada dela vse, da bi dosegla cilj. Računam pa, da bo državni zbor opravil svojo domačo nalogo, zlasti predsednik državnega zbora, ki tudi odprto podpira to priznanje," je dejal Erjavec.

V Levici so v državnem zboru sprožili samostojen predlog za priznanje samostojnosti Palestine. OZP je o tej pobudi že razpravljal, a razpravo potem prekinil, ker ni bilo stališča vlade do tega vprašanja. Stališče vlade je bilo potem napovedano že februarja, vendar na vladi z odločitvijo odlašajo iz seje v sejo.

V Levici so menili, da gre za namerno zavlačevanje. "Ko je treba pokazati pokončnost, se tej vladi ni še nikoli mudilo. Nič drugače ni tokrat," je komentiral poslanec Matej T. Vatovec.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin