Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 1. 2008,
16.40

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 16. 1. 2008, 16.40

8 let, 3 mesece

Virant: Plače ministrov v novem plačnem sistemu nižje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Minister za javno upravo Gregor Virant se je odzval na pisanje časnika Finance, da si je vlada povišala plače.

"Januarska plača predsednika vlade in ministrov bo nižja, kot je bila po starem plačnem sistemu," je poudaril Virant. Pojasnil je, da so vsi funkcionarji s 1. januarjem 2008 prešli v nov plačni sistem, v novem plačnem sistemu pa bodo plače predsednika vlade in ministrov nižje, kot so bile v starem.

Plača ministra z desetimi leti delovne dobe bo nižja za odstotek, ministra z 20 leti delovne dobe za 2,8 odstotka, ministra s 30 leti delovne dobe za 4,4 odstotka, ministra s 40 leti delovne dobe pa za pet odstotkov. Za pet odstotkov bo nižja tudi plača premiera, je navedel minister za javno upravo.

Tega nismo storili zaradi neke všečnosti "Tega nismo storili zaradi neke všečnosti. To se je zgodilo predvsem zato, da se odpravi neskladje, neenakost med funkcionarji in javnimi uslužbenci glede dodatka za delovno dobo," je navedel Virant in dodal, da se je ta znižal z 0,5 na 0,3 odstotka.

Ob tem je pojasnil, da je struktura plače popolnoma drugačna, kot je bila doslej. Doslej je bila namreč sestavljena iz osnovne plače, funkcijskega dodatka in dodatka za delovno dobo. Po novem sta osnovna plača in funkcijski dodatek prevedena v novo osnovno plačo, k temu pripada še dodatek za delovno dobo.

Po uveljavitvi novega sistema bo ministrova plača 5624 evrov bruto

"Prevedeni plačni razred ministra je 63. plačni razred, v novem plačnem sistemu pa je minister uvrščen v 64. plačni razred, kar dejansko pomeni, da je osnovna plača višja za približno 180 evrov, a se s 1. januarjem dejansko poviša za eno tretjino tega zneska (za 60 evrov)," pravi minister. Vendar pa, dodaja, po drugi strani dodatek za delovno dobo odnese ministru z desetimi leti delovne dobe dva odstotka njegove plače, kar v seštevku pomeni, da bo njegova plača za odstotek nižja.

Pri tem je minister predstavil tudi podatke o višini ministrskih plač. Plača ministra s 30 leti delovne dobe je pred uveljavitvijo novega sistema bila 5881 evrov bruto, po uveljavitvi novega sistema 5624 evrov bruto, kar pomeni znižanje za 4,4 odstotka. Minister z 20 leti delovne dober pa je imel pred uveljavitvijo novega sistema 5626 evrov bruto, po uveljavitvi pa 5469 evrov bruto, kar pomeni za 2,8 odstotka manj, je še dejal.

"Moja plača bo nižja za približno 1,5 odstotka," je še pojasnil Virant in dodal, da "nebistveno", kar zadeva njega.

Ne spreglejte