Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
14. 5. 2008,
10.56

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Sreda, 14. 5. 2008, 10.56

8 let, 5 mesecev

Virant odpovedal podpis kolektivne pogodbe za javni sektor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Minister za javno upravo Gregor Virant je zaradi protesta sindikatov javnega sektorja odpovedal podpis kolektivne pogodbe za javni sektor.

Kot je pojasnil, je podpis odpovedal, ker je vlada v novelo zakona o sistemu plač vnesla nekatere določbe mimo dogovora s sindikati. Predvsem so protestirali sindikati policije in carine ter sindikata paznikov. Določbe rušijo izravnave med uniformiranimi poklici Po Virantovih besedah gre za določbe, ki rušijo dogovorjene izravnave med uniformiranimi poklici v javni upravi. Te določbe so vnesli na predlog ministra za obrambo Karla Erjavca, je dejal Virant in dodal, da jim je odločno nasprotoval.

V četrtek še enkrat s sindikati Minister za javno upravo se bo s sindikati sestal v četrtek. Kot je pojasnil, bodo poskušali najti rešitve, ki bodo za njih sprejemljive in bodo ponovno vzpostavile enotnost v plačnem sistemu in pravična razmerja.

Minister daje sindikatom prav O teh rešitvah se namerava Virant najverjetneje v ponedeljek pogovoriti s premierom Janezom Janšo in predlagati, da vlada spremeni svojo določitev. "V tem primeru dajem sindikatom prav in se bom zavzemal za rešitev, ki bo odpravila storjeno napako," je poudaril Virant.

Hvalica: Virant je sam zaznal naše razpoloženje

Vodja sindikalne pogajalske skupine Doro Hvalica je ocenil, da je Virant v kontaktih s posameznimi sindikati sam tankočutno zaznal njihovo razpoloženje, saj skupnega stališča sindikalna pogajalska skupina glede tega še ni sprejela.

To nameravajo po besedah Hvalice storiti na današnjem sestanku. Kot je pojasnil, upa, da mu bo uspelo usmeriti razpravo k iskanju rešitve in da to ne bo razlog za ogrozitev.

"Večina bi bila ogrožena"

"Mi smo imeli sicer že prej relativno večino za podpis, ampak prav ta večina bi bila tako po Virantovi kot moji oceni ogrožena, zato je preprosto preložil podpis," je pojasnil Hvalica. Po njegovih besedah je bilo ministrovo dejanje "korektno in taktično zelo pametno".

Erjavec zavrača Virantove očitke Minister za obrambo Karl Erjavec "odločno protestira" proti izjavam, da sta ministrstvo za obrambo in Slovenska vojska razloga za odpoved podpisa kolektivne pogodbe za javni sektor. Kot je pojasnil, je v okviru razprave o zakonu o sistemu plač v javnem sektorju le branil tiste pridobitve, ki so bile zagotovljene že z zakonom o službi v SV.

Hvalica: Za nepodpis pogodbe je kriva vlada Pogajalska skupina sindikatov javnega sektorja je glede novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki daje posebne privilegije SV, sprejela stališče, da je za to kriva vlada. Kot je pojasnil vodja skupine Doro Hvalica, se je vlada v zadnjem trenutku brez vednosti socialnih partnerjev odločila, da na nek način ogrozi temeljni koncept zakona.

""Naš upor je proti ravnanju vlade" "Naš upor je proti ravnanju vlade, ki je v celoti zanikala dejstvo, da smo se mesece usklajevali za spremembe zakona o sistemu plač in da smo se tudi uskladili," je dejal. Kar po njegovih besedah pomeni, da so parafirali besedilo, ki je šlo na sejo vlade, in tisto, kar je prišlo s seje vlade, je povsem nekaj drugega.

Hvalica se strinja, da se je prav Slovenska vojska (SV) pojavila kot element tega spora, ampak ne po lastni krivdi. "Kriva je vlada, ki se je v zadnjem trenutku brez vednosti socialnih partnerjev, brez sodelovanja s sindikati odločila, da na nek način ogrozi temeljni koncept zakona." To po besedah Hvalice pomeni, da postavlja nekatere skupine javnih uslužbencev v poseben privilegiran položaj.

"Ko jim ustreza, spoštujejo mnenje, ko jim ne ustreza, ga ne" Pogajalska skupina reprezentativnih sindikatov je pripravila pet amandmajev, ki jih bodo predstavili na četrtkovi seji matičnega odbora DZ. Ob tem Hvalica upa, da jih bo posvojila katera poslanska skupina. Po njegovih besedah bi bilo najbolje, da bi bile to koalicijske poslanske skupine. "Računamo nato, da bodo prisluhnili dejstvu, da se gredo neke vrste selektivni socialni dialog. Ko jim ustreza, spoštujejo mnenje socialnih partnerjev, ko jim ne ustreza, pa ga pač ne," je poudaril.

V sindikalni pogajalski skupini računajo, da bo zmagal razum, če se to ne bo zgodilo, bodo že v četrtek ali pa v najkrajšem času razmislili o pripravljenosti za podpis kolektivne pogodbe. "Naše temeljno izhodišče je, da zakon lahko ureja samo stvari za vse enako." Pravice ne smejo biti selektivne, posebne za katero skupino.

Vojska je v tem primeru po besedah Hvalice žrtev. Po njegovih besedah ne nasprotujejo temu, da stanje v SV uredijo, da imajo spodobne plače itd., ampak samo znotraj skupnega sistema.

Komisija DS za državno ureditev podprla novelo plačnega zakona Člani komisije DS za državno ureditev so na soglasno podprli predlog novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju. Kot so poudarjali v razpravi, so za to, da novi plačni sistem končno zaživi. V posamezna plačna razmerja in vrednotenje delovnih mest pa se niso želeli spuščati.

Ne spreglejte