Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 5. 2008,
8.26

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 5. 2008, 8.26

8 let, 5 mesecev

Virant in Janša o kolektivni pogodbi za javni sektor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Janša in Virant sta se na sestanku pogovarjala o zapletih glede podpisa kolektivne pogodbe za javni sektor, je po sestanku potrdil Virant, ki pa o podrobnostih še ni želel govoriti.

Kot je znano, je minister za javno upravo Virant zaradi protesta sindikatov javnega sektorja, predvsem policijskega in carinskega sindikata ter sindikata paznikov, odpovedal podpis kolektivne pogodbe za javni sektor. Podpis je odpovedal, ker je vlada v novelo zakona o sistemu plač vnesla nekatere določbe mimo dogovora s sindikati. Gre za določbe, ki rušijo dogovorjene izravnave med uniformiranimi poklici v javni upravi. Te določbe so vnesli na predlog ministra za obrambo Karla Erjavca, je tedaj dejal Virant in dodal, da jim je odločno nasprotoval.

Nameraval predlagati, da vlada spremeni odločitev Virant je pred sestankom napovedal, da se namerava pogovoriti s premierom Janezom Janšo in predlagati, da vlada spremeni svojo odločitev, obenem pa naj bi mu ponudil rešitve, ki so sprejemljive tudi za vojsko. Virant je bil pred sestankom kljub zapletom optimist glede podpisa pogodbe. Janši naj bi ponudil rešitve, ki so sprejemljive tudi za vojsko, je povedal.

"Kakšna malenkost še ostaja odprta" "Pripravil sem rešitve, ki bodo po mojem mnenju zadovoljile sindikate javnega sektorja, tako da bo ponovno vzpostavljena enakost, zlasti med uniformiranimi poklici v javni upravi," je pred sestankom dejal Virant. O tej temi se je že pogovarjal z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem. "Z obrambnim ministrom sva govorila. Nekatere stvari sva se dogovorila, kakšna malenkost pa še ostaja odprta. Zato je potreben sestanek pri predsedniku vlade," je pojasnil.

"Podpis še ta ali naslednji teden" Virant je prepričan, da bodo zaplet rešili na način, ki ne bo obremenil davkoplačevalcev. "Kot vedno sem optimist, tokrat v pogajanjih z drugim ministrom in usklajevanju s predsednikom vlade. Mislim, da bomo problem rešili in podpisali kolektivno pogodbo za javni sektor še ta ali naslednji teden," je poudaril.

"Ni nihče tako nespameten, da bi tik pred koncem vtaknil palico v kolesje" "Sploh si ne morem predstavljati, kaj bi bilo, če bi plačna reforma v javnem sektorju tik pred koncem padla v vodo," meni Virant. Prepričan je, da "ni nihče tako nespameten, da bi tik pred koncem vtaknil palico v kolesje". Če pa zaradi "nekoliko nespametne poteze", ki po besedah ministra uvaja neenakost oz. ruši plačni sistem, ne bi prišlo do podpisa kolektivne pogodbe, "potem je odstop edina logična poteza," je še dodal.

Erjavec: Le v eni točki se z ministrom Virantom še nisva sporazumela "Z ministrom Gregorjem Virantom sva pregledala vse amandmaje, ki so jih na zakon o sistemu plač v javnem sektorju vložili sindikati, in našla kompromisne rešitve; le v eni točki sva ostala vsak na svoji strani," je danes povedal minister za obrambo Karl Erjavec. Kot je dejal, dokončno rešitev pričakuje v naslednjih nekaj dneh.

Kot je pojasnil Erjavec, sta z ministrom Gregorjem Virantom v četrtek zvečer imela daljši sestanek. "Mislim da bodo dodatna usklajevanja z ministrom Virantom prinesla rešitev," je poudaril Erjavec.

"Trčila sta dva zakona" Minister je prepričan, da bo končna rešitev skladna tako s kadrovskim načrtom Slovenske vojske kot tudi z zahtevami sindikata javnega sektorja. Poudaril pa je, da pri zadnjih zapletih ne gre za to, da bi vlada kar koli storila mimo sindikatov, pač pa za to, da sta "trčila dva zakona".

Erjavec: Virant ni imel nikdar pravega namena odstopiti Minister za obrambo tudi meni, da minister Virant "ni imel nikdar pravega namena odstopiti, sploh pa ne zaradi te zadeve". O kateri rešitvi se z ministrom Virantom še nista sporazumela, pa Erjavec ni želel govoriti.

Ne spreglejte