Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
20. 7. 2013,
20.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 20. 7. 2013, 20.26

8 let

Video: Koliko Fritzlov je pri nas?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Pri enajstih letih jo je spolno zlorabil očim, kasneje pa še hišnik na šoli. Mama ji ni nikoli verjela, razmišljala pa je celo o samomoru.

Pri osemnajstih letih se je odselila od doma, ker tam ni našla podpore ter si poiskala strokovno pomoč. A danes je srečna, ker je vedno verjela, da bo tudi v njeno življenje posijalo sonce, so poročali v Danes na Planet TV.

Prijav spolnih zlorab pri nas je namreč vsako leto neverjetnih 300. Spolna zloraba, ki se zgodi v otroštvu, pusti sled, ki jo je težko zbrisati. O samomoru je razmišljala tudi sama. Črne misli so se še podvojile, ko se je zloraba ponovila pri štirinajstih letih. Takrat jo je zlorabil šolski hišnik. Počutila se je umazano in krivo. Te občutke krivde žrtev ob pomoči mora razrešiti, poudarjajo strokovnjaki. Le tako lahko spet kdaj zaživijo.

Strokovnjaki sicer poudarjajo, da ženske, ki so bile zlorabljene navadno nimajo odnosa do spolnosti. Nekatere potem zelo pogosto menjajo partnerje, ker jim ljubezen ni vrednota, izbirajo pa tudi nasilne partnerje.

Ob tako pretresljivih zgodbah se upravičeno postavlja vprašanje, ali socialni delavci res vedno naredijo dovolj. Sami v opravičilo pravijo, da so takšni primeri zapleteni, njihove pristojnosti pa omejene. Ljudje naj bi od njih pričakovali preveč. Pa je to res?

Josef Fritzl, Wolfgang Priklopil, Ariel Castro so le trije v zadnjih letih svetovno najbolj razvpiti psihopati, ki so povzročili neskončno gorja. Nepredstavljive zlorabe, mučenja, dolgoletno skrivanje žrtev v kleteh in na podstrešjih. Vse dokler niso zbrale poguma ali se po naključju rešile iz pekla. Vzrok za njihova nečloveška dejanja je neprimerna vzgoja v otroštvu.

Družinske tragedije so pogosto povezane z revščino: da bi je bilo manj in bi bilo življenje boljše, nemška kozmetična družba Švarckof v Mariboru mlade iz ogroženih družin zastonj uči frizerskih veščin, morda svojo lepšo prihodnost najdejo prav v tem poklicu.

Ne spreglejte