Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 10. 2019,
11.46

Osveženo pred

4 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

3

Natisni članek

Državni zbor Alenka Bratušek Tretja razvojna os drugi tir

Torek, 29. 10. 2019, 11.46

4 leta, 5 mesecev

Večina poslancev podpira poroštveni zakon za drugi tir in tretjo razvojno os

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,16

3

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje | Poroštvenemu zakonu za drugi tir in tretjo razvojno os se obeta nadaljnja parlamentarna pot. | Foto Urad vlade za komuniciranje

Poroštvenemu zakonu za drugi tir in tretjo razvojno os se obeta nadaljnja parlamentarna pot.

Foto: Urad vlade za komuniciranje

Večina poslancev je v prvi obravnavi predlogu zakona o poroštvu za drugi tir in del tretje razvojne osi napovedala podporo. Več poslanskih skupin je sicer izrazilo pomisleke, med drugim povezane z morebitnim sodelovanjem katere od zalednih držav pri drugem tiru, zmotilo pa jih je tudi to, da v zakon ni vključen ves projekt tretje razvojne osi.

Predlog zakona za projekt drugega železniškega tira med Divačo in Koprom predvideva do 417 milijonov evrov poroštva, za dva odseka tretje razvojne osi (hitro cesto med Slovenj Gradcem in Velenjem ter med Novim mestom in Osredkom) pa do 360 milijonov evrov poroštva.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Vlada potrdila poroštveni zakon za drugi tir in tretjo razvojno os

Bratuškova: Zakon bo zaprl finančno konstrukcijo za pomembna projekta

Kot je dejala ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, bo zakon dokončno zaprl finančno konstrukcijo za dva zelo pomembna infrastrukturna projekta. "Dejstvo je, da so posojila s poroštvom cenejša kot posojila brez poroštva države. Ocena je, da so cenejša za dve ali tri odstotne točke. Če smo pesimistični in ocenimo dve odstotni točki, to pomeni približno 8,34 milijona evrov na leto. Če je doba odplačila 20 in tudi 30 let, si lahko izračunate, kakšne milijonske prihranke bomo imeli," je še poudarila Bratuškova.

Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je poudarila, da bo zakon dokončno zaprl finančno konstrukcijo za dva pomembna infrastrukturna projekta. | Foto: Ana Kovač Infrastrukturna ministrica Alenka Bratušek je poudarila, da bo zakon dokončno zaprl finančno konstrukcijo za dva pomembna infrastrukturna projekta. Foto: Ana Kovač

V večini poslanskih skupin so po prvi obravnavi zakonu napovedali podporo, odrekli mu jo bodo le v Levici in SNS. Kot je dejal Gregor Perič iz SMC, bodo v stranki predlog zakona podprli s tresočo roko: "Od pristojne ministrice namreč pričakujemo, da bo vlado v kratkem seznanila o morebitnem sodelovanju zalednih držav pri drugem tiru," je dodal Perič.

Dušan Zorko
Novice Drugi tir: si Dušan Zorko res želi policijske preiskave?

SMC za sodelovanje zaledne države, Levica proti

V SMC po njegovih besedah še vedno zagovarjajo sodelovanje zaledne države, hkrati pa obžalujejo, da se je ena izmed zalednih držav, gre za Madžarsko, raje odločila za vlaganja v sosednji Trst. Sodelovanju zaledne države nasprotujejo v Levici, v kateri ravno zaradi nejasnosti o tem vprašanju zakona ne bodo podprli.

Januarja letos je vlada sprejela investicijski program za drugi tir med Divačo in Koprom, v katerem lahko po besedah poslanke Levice Violete Tomić še vedno preberemo, da naj bi največji del financiranja pomenil kapitalski vložek Slovenije, višina tega pa bo odvisna od morebitnega sodelovanja druge zaledne države.

Da se podjetju, katerega lastništvo, s tem pa tudi lastništvo drugega tira še naprej ostaja negotovo, daje državno poroštvo za 417-milijonske kredite, je za nas nesprejemljivo," je poudarila poslanka Levice Violeta Tomić. | Foto: Ana Kovač Da se podjetju, katerega lastništvo, s tem pa tudi lastništvo drugega tira še naprej ostaja negotovo, daje državno poroštvo za 417-milijonske kredite, je za nas nesprejemljivo," je poudarila poslanka Levice Violeta Tomić. Foto: Ana Kovač

"Torej tudi v predlogu zakona o poroštvu še vedno ni jasno, ali bo Slovenija drugi tir zgradila sama ali bo v lastništvo 2TDK vstopila še katera druga država. Da se podjetju, katerega lastništvo, s tem pa tudi lastništvo drugega tira še naprej ostaja negotovo, daje državno poroštvo za 417-milijonsko posojilo, je za nas nesprejemljivo," je poudarila Tomićeva.

drugi tir  Urad vlade za komuniciranje
Novice Drugi tir: sporno višino zidu "merili" zgolj na podlagi poročila nadzornika? #video

V SDS si ne želijo, da bi bila tretja razvojna os talka drugega tira

Jože Lenart iz LMŠ je poudaril, da državni zbor danes razpravlja o dveh ključnih razvojnih projektih te vlade, v stranki pa so po njegovih besedah ponosni, da Slovenija z večjimi infrastrukturnimi projekti zagotavlja razvoj gospodarstva. Njihov interes je, da se projekta zgradita čim hitreje, pregledno, v skladu z zakonskimi predpisi in na način, da bosta javnofinančno vzdržana, je dejal.

Podporo so v prvem branju napovedali tudi v največji opozicijski stranki SDS, a bodo po besedah Franca Rosca v drugem branju z dopolnili zahtevali umik poroštva podjetju 2TDK. V SDS namreč ne želijo, da bi bila tretja razvojna os talka drugega tira. Rosec je dodal, da bi si v SDS želeli, da bi odločali o poroštvu za vso tretjo razvojno os, ne samo za dele.

"Takšna podlost, da se veže pomoč Korošcem in Dolenjcem in se tja baše poroštvo za drugi tir, je svinjarija," je bil kritičen Zmago Jelinčič Plemeniti iz SNS.  | Foto: STA , "Takšna podlost, da se veže pomoč Korošcem in Dolenjcem in se tja baše poroštvo za drugi tir, je svinjarija," je bil kritičen Zmago Jelinčič Plemeniti iz SNS. Foto: STA ,

Podobno so podporo v prvem branju napovedali tudi v NSi. Kot je dejal Jožef Horvat, bo namreč zakon v drugem branju mogoče izboljšati. Po njegovih besedah se v NSi pojavlja nekaj vprašanj, eno od njih pa je povezano tudi s spoštovanjem načel pravne države. "Ne spomnim se, da bi imeli zakon, ki bi mešal železniško in cestno infrastrukturo, da bi dajali poroštvo za dve podjetji," je dejal Horvat in menil, da je ministrica oziroma vlada zakon pripravila "zelo zvito".

Hrvaška
Novice Zakaj Hrvatom dežujejo evropski milijoni, mi pa za drugi tir pobiramo drobtine?

Jelinčič: To je svinjarija

Zelo različni mnenji sta imeli SAB in SNS. Medtem ko v SAB po besedah Andreja Rajha mislijo, da je zakon zelo dober, v SNS po besedah Zmaga Jelinčiča Plemenitega menijo, da gre za "skropucalo". "V primerjavi s preostalimi poroštvenimi zakoni še nismo imeli bolj natančnega," je poudaril Rajh in dodal, da v stranki delijo prepričanje ministrstva za infrastrukturo, da poroštvi ne bosta nikoli unovčeni.

Jelinčič medtem meni, da gre za navezo med SAB in SD, in da bi si "gospodje radi nabasali žepe", kot se je to že dogajalo. "Takšna podlost, da se veže pomoč Korošcem in Dolenjcem in se tja baše poroštvo za drugi tir, je svinjarija," je bil kritičen Jelinčič. "Gospod Jelinčič je verjetno edini v tem parlamentu, ki dobro ve, kaj se zgodi, če poslanci določene stranke bašejo denar v žepe. Mislim, da je bil edini predsednik stranke, ki je imel poslanca v zaporu, obsojenega, ker je basal žepe," mu je vrnila Bratuškova.

V koalicijskih DeSUS in SD bodo zakon v prvem branju prav tako podprli. Kot je dejal Ivan Hršak (DeSUS), gre pri omenjenih projektih za pravi infrastrukturni odisejadi, z njuno realizacijo pa bo Slovenija ohranila pomen geostrateške lege in omogočila razvoj gospodarstva. Tudi Jani Prednik (SD) je poudaril, da so v SD projekta vedno prepoznavali kot strateško pomembna in se zavzemali za to, da bi se gradnja čim prej začela.

Ne spreglejte