Četrtek,
12. 9. 2019,
16.52

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Zimbabve Robert Mugabe pokop

Četrtek, 12. 9. 2019, 16.52

4 leta, 7 mesecev

V Zimbabveju spor o kraju pokopa dolgoletnega predsednika Mugabeja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Robert Mugabe | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kraj pokopa nekdanjega dolgoletnega predsednika Zimbabveja Roberta Mugabeja je zanetil hud spor med njegovo družino in vlado pod vodstvom sedanjega predsednika Emmersona Mnangagwe. Mugabejevo truplo so sicer v sredo pripeljali v Zimbabve iz Singapurja, kjer je 95-letni Mugabe umrl.

Robert Mugabe
Novice Umrl je nekdanji zimbabvejski predsednik Robert Mugabe #video

Tiskovni predstavnik Mugabejeve družine Leo Mugabe je dejal, da želi družina izpolniti željo nekdanjega predsednika in ga pokopati v rodnem kraju Kutama, kjer je pokopana njegova mama. Kutama je od prestolnice Harare oddaljena približno 85 kilometrov.

Družina eno, zimbabvejska vlada drugo

"Pogajamo se z vlado, a doslej še nismo dosegli dogovora," je še dejal Leo Mugabe. Zadnje srečanje med nekdanjo prvo damo Grace in predsednikom Mnangagwo o kraju pokopa se je namreč končalo neuspešno.

Zimbabvejska vlada si želi, da bi dolgoletnega, kontroverznega voditelja pokopali na polju junakov, kjer so pokopani politični voditelji države, ki imajo zasluge za neodvisnost Zimbabveja. Tam je tudi pokopana Mugabejeva prva soproga Sally.

Robert Mugabe Zimbabve | Foto: Reuters Foto: Reuters

Ne glede na kraj pogreba bodo v državi v soboto pripravili uradno žalno slovesnost, ki bo na enem od stadionov v prestolnici. Na slovesnosti pričakujejo predsednike držav iz vlad iz najmanj desetih afriških držav, med drugim iz Južne Afrike, Mozambika, Kenije, Zambije in Namibije.

Mugabe je prejšnji teden umrl v Singapurju, kjer je bil na medicinski obravnavi od aprila dalje. Za kakšno bolezen je šlo, vse do danes ni znano. Z njegovo smrtjo se v obubožanem Zimbabveju, kjer imajo skoraj trimestno inflacijo, pod pragom revščine pa živi približno 72 odstotkov prebivalstva, končuje neko obdobje.

robert mugabe | Foto: Reuters Foto: Reuters

Za številne je Mugabe tako junak za svobodo Zimbabveja kot despot, željan oblasti, ki je uničil zimbabvejsko gospodarstvo in nasilno zatiral kakršnokoli opozicijo. Po skoraj štirih desetletjih na oblasti so Mugabeja odstavili v državnem udaru leta 2017.

Zimbabve je sicer bogat z rudninami. Ima ene od največjih zalog platine na svetu. Bogat je s premogom, kromitom, nikljem, bakrom, železovo rudo, vanadijem, kositrom, platinskimi kovinami in diamanti.

Robert Mugabe Zimbabve
Novice Umrl je Mugabe: neusmiljen diktator, afriški nacionalist, antikolonialist in revolucionar #video