Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 8. 2024,
18.14

Osveženo pred

2 uri, 57 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,49
pokop smrt Dušan Šinigoj

Natisni članek

Četrtek, 22. 8. 2024, 18.14

2 uri, 57 minut

Pokop Dušana Šinigoja z vojaškimi častmi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,49
Dušan Šinigoj | Dušan Šinigoj je v 91. letu starosti umrl v nedeljo zvečer. Šinigoj je bil predsednik slovenskega izvršnega sveta, tj. slovenske vlade, med letoma 1984 in 1990, torej v času socialistične Slovenije. Po prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji po dolgih desetletjih spomladi 1990 ga je na čelu izvršnega sveta zamenjal krščanski demokrat Lojze Peterle. Leta 1991 se je izvršni svet tudi uradno preimenoval v vlado. | Foto STA

Dušan Šinigoj je v 91. letu starosti umrl v nedeljo zvečer. Šinigoj je bil predsednik slovenskega izvršnega sveta, tj. slovenske vlade, med letoma 1984 in 1990, torej v času socialistične Slovenije. Po prvih demokratičnih volitvah v Sloveniji po dolgih desetletjih spomladi 1990 ga je na čelu izvršnega sveta zamenjal krščanski demokrat Lojze Peterle. Leta 1991 se je izvršni svet tudi uradno preimenoval v vlado.

Foto: STA

Slovenskega ekonomista in politika, zadnjega predsednika izvršnega sveta Socialistične republike Slovenije, Dušana Šinigoja bodo pokopali z vojaškimi častmi, je sklenila vlada. Predlog za pogreb z vojaškimi častmi je podal Marja Šiftar skupaj z drugimi pobudniki, člani izvršnega sveta med letoma 1984 in 1990, izhaja iz sporočila po seji vlade.

Šinigoj je bil predsednik izvršnega sveta Socialistične republike Slovenije med letoma 1984 in 1990. "Kot predsednik IS SRS in pri opravljanju številnih drugih odgovornih funkcij v političnem in javnem življenju je prispeval neizbrisen pečat k dobrobiti Slovenije. Pod njegovim vodstvom je IS SRS v okviru svojih pristojnosti aktivno soustvarjal temelje za demokratični in miren prehod v novo poglavje slovenske zgodovine, za osamosvajanje in osamosvojitev Slovenije," izhaja iz sporočila po seji vlade.

Pokop v skladu s pravili službe v Slovenski vojski

Kot so ob tem še sporočili iz protokola, bo pogreb organiziran v skladu s Pravili službe v Slovenski vojski. Ta namreč med drugim opredeljujejo pokop z vojaškimi častmi.

Šinigoj je v 91. letu starosti umrl v nedeljo zvečer. Nekdanji ekonomist se je rodil leta 1933 v Dornberku pri Novi Gorici. Diplomiral je na ekonomski fakulteti v Ljubljani, leta 1969 je postal sekretar komiteja občinske konference Zveze komunistov Slovenije (ZKS) v Novi Gorici, nekaj let zatem je začel delati v Ljubljani kot član izvršnega odbora republiške konference SZDL. Že pred izvolitvijo na čelo izvršnega sveta skupščine je bil član več odborov in komisij, med drugim je bil predsednik republiške komisije za odnose z verskimi skupnostmi.

Pogreb Šinigoja bo v petek popoldne v Novi Gorici.

Dušan Šinigoj
Novice Umrl je ekonomist in politik Dušan Šinigoj
Alain Delon
Trendi Umrl je Alain Delon
Zoran Hochstätter
Trendi Umrl je direktor fotografije in filmski snemalec Zoran Hochstätter
Richard Lugner
Trendi Umrl je Richard Lugner, ekscentrični avstrijski bogataš
Susan Wojcicki
Novice Umrla je nekdanja direktorica YouTuba Susan Wojcicki
Ne spreglejte