Torek,
8. 10. 2024,
5.47

Osveženo pred

6 ur, 32 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,29

Natisni članek

Natisni članek

duševno zdravje otrok in mladostnikov ZD Ljubljana Ljubljana

Torek, 8. 10. 2024, 5.47

6 ur, 32 minut

Janković: Najbolj bi bil zadovoljen, če teh prostorov sploh ne bi potrebovali

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,29
Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ZD Ljubljana | Novi prostori bodo omogočali boljšo oskrbo mladih pacientov, saj tu deluje tim strokovnjakov – klinični psihologi, psihologi, specialni pedagogi, socialni delavci, logopedi, medicinske sestre in številni drugi –, timske obravnave pa med drugim vzamejo manj časa, so bolj učinkovite in osebne, so povedali v ZD Ljubljana. | Foto STA

Novi prostori bodo omogočali boljšo oskrbo mladih pacientov, saj tu deluje tim strokovnjakov – klinični psihologi, psihologi, specialni pedagogi, socialni delavci, logopedi, medicinske sestre in številni drugi –, timske obravnave pa med drugim vzamejo manj časa, so bolj učinkovite in osebne, so povedali v ZD Ljubljana.

Foto: STA

 V Zdravstvenem domu Ljubljana so danes odprli nove prostore centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov. Otrokom, mladostnikom in njihovim staršem bodo odslej na enem mestu nudili storitve, ki so jih doslej izvajali v različnih enotah zdravstvenega doma.

Center, ki bo odslej deloval v prostorih nekdanje viške občine, obiskujejo starši z otroki s težavami v razvoju, govornimi ali učnimi težavami, čustvenimi ali vedenjskimi motnjami ter drugimi stiskami. Novi prostori bodo omogočili še boljšo oskrbo, tudi z delovanjem multidisciplinarnega tima, ki bo deloval na isti lokaciji, so ob tem poudarili v Zdravstvenem domu Ljubljana. Prepričani so, da bodo zaposleni z izboljšanimi delovnimi pogoji zagotovili še boljšo oskrbo, saj timske obravnave na enem mestu vzamejo manj časa, so bolj učinkovite in osebne.

Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ZD Ljubljana | Foto: STA Foto: STA Nove prostore so si danes v družbi vodje centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov enote Vič-Rudnik Andreje Mikuž (na zgornji fotografiji v sredini) in direktorice ZD Ljubljana Antonije Poplas Susič (druga z leve) ogledali tudi premier Robert Golob, ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel in ljubljanski župan Zoran Janković.

Predsednik vlade je ob tem dejal, da je ne samo odprtje novih prostorov, pač pa tudi sestavljanje timov, ki bodo zadovoljili potrebe, odlična novica. Zatrdil je, da tudi vlada od nastopa mandata posveča pozornost duševnemu zdravju. Večje število vpisnih mest na študiju psihologije, spremembe zakonodaje na področju zaposlovanja tujcev, ki bodo pripomogle k iskanju in privabljanju strokovnjakov iz tujine, ter zakon o psihoterapiji, je naštel nekatere ukrepe.

Obenem se je zahvalil vodji centra za doslej opravljeno delo, da "so naši otroci v dobrih rokah".

Napovedali dodatne multidisciplinarne time

Center za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ZD Ljubljana | Foto: STA Foto: STA Janković pa je izpostavil, da bi bil najbolj zadovoljen, če teh prostorov sploh ne bi potrebovali, saj bi to pomenilo, da najmlajši v družbi nimajo težav. "Ampak vemo, da to ne gre tako hitro, in vem, da bodo v najboljši rokah," je dejal. Ekipi centra na čelu z vodjo Mikuž je zaželel uspešno delo v korist najmlajših.

V prihodnje želijo v ZD Ljubljana odpirati še dodatne multidisciplinarne time z visoko usposobljenimi strokovnjaki, da bo pomoč še hitrejša in boljša, je ob odprtju novih prostorov dejala direktorica Poplas Susić. Po njenih besedah se namreč dogaja, da se otroci in mladostniki vedno pogosteje znajdejo v stiski, pri tem pa potrebujejo pomoč, podporo in razumevanje staršev in svojcev na eni strani ter strokovno pomoč na drugi strani.

Vodja centra Mikuž pa se je zahvalila vsem gostom, ki so ob odprtju obiskali nove prostore, četudi so morda ti skromni, ekipa pa še ni dokončna. "To pomeni, da dajete sporočilo vsem prebivalcem Slovenije, da je duševno zdravje otrok na agendi tako vlade kot lokalne skupnosti," je poudarila.

Finančna sredstva za širitev mreže

Na ministrstvu za zdravje pa so v sporočilu za javnost po dogodku poudarili, da je otvoritev novega centra ključni korak pri naslavljanju duševnih stisk v Ljubljani. "Obravnave bodo hitrejše, bolj učinkovite in prilagojene individualnim potrebam," so navedli. Tudi ministrica Prevolnik Rupel je pozdravila, da se z odprtjem novih prostorov omogoča kakovostna multidisciplinarna obravnava na enem mestu, da bo vsak otrok oziroma mladostnik, ki bo stopil skozi ta vrata, prejel najvišji standard pomoči, so na ministrstvu strnili njene besede. Hkrati so spomnili, da so na ministrstvu za izboljšanje dostopnosti do storitev za duševno zdravje letos zagotovili finančna sredstva za širitev mreže in boljše vrednotenje programa centrov za duševno zdravje otrok in mladostnikov, ki delujejo na primarni ravni zdravstvenega varstva.

V ZD Ljubljana so sicer pred vzpostavitvijo tretjega tima centra za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter centra za duševno zdravje odraslih, so še navedli v sporočilu za javnost. V zdravstvenem domu bodo tako lahko krepili in nadgradili sodelovanje s sodelavci iz zdravstvenega varstva otrok in odraslih, centrov za krepitev zdravja in razvojnih ambulant s centri za zgodnjo obravnavo, zunaj ustanove pa tudi s strokovnimi delavci v šolstvu, socialnem varstvu in nevladnih organizacijah. "Nujen pogoj za zagotavljanje vseh potrebnih storitev pa je sistemsko financiranje potrebnih specializacij in programov ter nadaljnja podpora lokalne skupnosti pri zagotavljanju prostorov za izvajanje dejavnosti," so še poudarili.

otroški parlament
Novice Klakočar Zupančičeva: O duševnem zdravju otrok se premalo govori #video
Depresija
Novice Samomori drugi najpogostejši vzrok smrti mladih med 15. in 29. letom
Trendi Zakaj otroci in mladi z duševnimi motnjami ne pridejo po strokovno pomoč?
psihoterapija
Novice Stroka: novi zakon bo podaljšal čakalne dobe v psihoterapiji