Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
30. 11. 2012,
15.59

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 30. 11. 2012, 15.59

8 let, 5 mesecev

V izgredih več poškodovanih in več pridržanih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Protest proti politikom v Ljubljani, ki se ga je udeležilo več tisoč ljudi, se je sprevrgel v nasilje. Med sicer mirne protestnike se je pomešalo tudi več izgrednikov, ki so se spopadli s policijo.

Izgredniki so se pognali v policiste, nanje metali različne predmete, tudi kamenje in granitne kocke, policisti pa so se morali umakniti. V več spopadih med policijo in izgredniki – šlo naj bi za člane navijaških in neonacističnih skupin – so uporabili tudi solzivec. Policisti so izgrednike, ki se niso želeli razkropiti, potisnili do Kongresnega trga, ker je tam prišlo do izgredov, pa so vanje usmerili vodni top. Policistom pri prijemanju nasilnih kršiteljev pomaga tudi policijski helikopter. Policisti so sicer zaprli vse vhode na Trg republike.

V izgredih več poškodovanih in več pridržanih V UKC Ljubljana so prepeljali deset poškodovanih. Sedem so jih že oskrbeli in odpustili, trije ostajajo na opazovanju. Od desetih poškodovancev so sicer štiri oskrbeli v službi za nujno medicinsko pomoč, od tega enega zaradi plina, enega zaradi solzivca, enega zaradi slabosti, eden pa je bil alkoholiziran. Šest pa so jih oskrbeli na travmatologiji. Kot je dejal nadzorni travmatolog Boštjan Sluga, so bili med njimi štirje policisti. Trije imajo zaradi granitnih kock pretres možganov, čeprav so nosili čelade. Vsi trije v UKC Ljubljana ostajajo na opazovanju. En policist pa si je med intervencijo poškodoval koleno. Poleg tega so na travmatologiji sprejeli še enega poškodovanega fotografa, ki ga je verjetno prav tako zadela granitna kocka, ter še eno osebo, ki je bila poškodovana s tršim predmetom, je še pojasnil Sluga.

Po podatkih Policijske uprave Ljubljana pa je bilo v izgredih po do zdaj znanih podatkih poškodovanih 15 policistov. Policisti so v izgredih do zdaj pridržali okoli 30 oseb.

Skupine protestnikov so se razkropile po Ljubljani Policisti so ljudi, ki so bili na Kongresnem trgu, razgnali s solzivcem, večina pa se jih je premaknila na Slovensko cesto. Posamezniki so tudi razgrajali, razbijali in prevračali smetnjake. Med sto in dvesto protestnikov je odšlo tudi na Tromostovje in na Prešernov trg, kamor je prišla tudi skupina policistov. Ograjeno je tudi območje pred Magistratom, kjer je nekaj protestnikov protestiralo proti županu Zoranu Jankoviću, zažgali so tudi njegovo sliko. Policisti s konji pa so med drugim pred Dramo varovali tudi prehod proti vladni palači. Nad dogajanjem je stalno krožil helikopter. V Ljubljano so iz večih delov Slovenije prišle policijske okrepitve.

Policija zadevo v prestolnici obvladuje Tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave Drago Menegalija pa je povedal, da policija zadevo v prestolnici obvladuje, da pa se še vedno soočajo s posameznimi skupinami izgrednikov.

Minister za notranje zadeve Vinko Gorenak pa je na Twitterju čestital policistom in zapisal, da je danes v Ljubljani dobro vidno, da je večina mirna, manjšina pa nasilna.

Veniger: Policija je morala posredovati Generalni direktor policije Stanislav Veniger je pred tem zagotovil, da ima policija dovolj sil, da bo varovala Ljubljano oz. prizorišča, kjer so se zbrali protestniki, dokler se ti ne bodo razšli. Kot je dejal, so računali tudi na ekstremiste, ki bi skušali iz mirnega protesta narediti divjanje. In v tem primeru policija mora posredovati. Na vprašanje, ali je ob hkratnih protestih v več slovenskih mestih policistov dovolj, pa Veniger odgovarja, da so vsi pozivali k mirnim protestom in da so se v drugih mestih tako tudi odvijali.

Protestniki policistom podarjali rože Protestniki so na s seboj prinesli rože, večinoma nageljne in vrtnice, transparente, slike politikov in letake. Policisti so protestnike opozarjali, da shod ni prijavljen, in jih pozivali, naj ne kršijo reda in miru. Protestniki so policistom podarjali rože, pred njimi so prižigali tudi nekaj sveč, z vzkliki pa so pozivali k višjim plačam za policiste.

Proti Janši, Jankoviću in Turku Protestniki so s transparenti tako koalicijskim kot opozicijskim politikom, med njimi Janezu Janši, Zoranu Jankoviću in ministru za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žigi Turku sporočali "gotof si" in "fertik si". Danes je namreč protest proti rezom v finančna sredstva visokega šolstva potekal tudi na slovenskih fakultetah.

"Tukaj nismo ne levi ne desni, ampak ogoljufani" Prav tako so protestniki sporočali, da je tajkune in lopove treba zapreti, politikom, sodnikom in sindikalistom pa so sporočili, da so odgovorni za stanje v državi. "Tukaj nismo ne levi ne desni, ampak ogoljufani," je navajal eden od napisov, nekaj ljudi pa je nosilo majice, ki so sporočale, da je treba hoditi med ljudmi in ne po njih. Na Kongresnem trgu so protestniki prišli tudi z velikim plakatom, na katerem je pisalo: "Sindikalisti, odgovorni ste za stanje v državi. Poberite se! Semolič, Štrukelj, Posedi, Ščernjavič, Hvalica, Lombar, Majcen."

Protesta so se udeležili tako študenti kot starejši, med njimi so tudi družine z otroki. Med protestniki so zaokrožili tudi letaki, na katerih je zapisano, da so potrebne spremembe. Posamezniki z megafonom so pozivali tajkune in oblast naj vrnejo denar.

Protesti tudi drugod po Sloveniji Val protestov je zajel tudi večja slovenska mesta: Koper, Novo mesto, Velenje in Ajdovščino. Protesti so se doslej zvrstili v Ljubljani, Kranju in na Jesenicah, za ponedeljek pa je napovedana 3. Mariborska vstaja in ponovno protesti v prestolnici.

Ne spreglejte