Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 1. 2019,
21.25

Osveženo pred

5 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Natisni članek

Peter Ševič kava

Ponedeljek, 21. 1. 2019, 21.25

5 let, 2 meseca

Uživanje ob kavi kmalu le za bogataše? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,68

1

Arabski kavovec, ena izmed najbolj priljubljenih vrst kavovcev, je ogrožen. Kar 60 odstotkom divjih vrst grozi izumrtje. Slovenci smo na petem mestu na svetu po porabi kave na prebivalca, v zadnjem letu smo uvozili skoraj 14 tisoč ton kave. A podnebne spremembe in krčenje naravnih habitatov že močno vplivajo na osiromašenje rastišč najbolj priljubljene arabike.

Po pitju kave se Slovenci uvrščamo v evropsko povprečje, porabimo je nekaj več kot pet kilogramov na leto. Kava je za marsikoga nekaj povsem vsakdanjega, a ker šestdesetim odstotkom kavovcev grozi izumrtje, bi lahko tudi kava postala preteklost, poroča Planet TV v oddaji Danes.

Izumiranje je naraven proces, v tem primeru gre za iztrebljanje, je dejal naravovarstvenik Anton Komat. Kot težavo pri tem je navedel sodobno kmetijstvo, ker nekoč enovite ekosisteme razbija na posamezne koščke.

kava
Trendi Kava povzroča raka, so razsodili v Kaliforniji

Izumiranje kavovcev je grožnja množični proizvodnji

"Najbolj ogrožena je Etiopija, tam je vsa raznolikost različnih profilov okusa," je dejal poznavalec kave Peter Ševič.

Izumiranje divjih vrst kavovcev pomeni grožnjo za množično proizvodnjo kave. Njihov genski material je namreč potreben za vzgojo vrst, ki bodo odporne na podnebne spremembe, bolezni in nekatere škodljivce. Enako skrb zbujajoč je družbeni kontekst.

Anja Cizel
Novice Anja na Portugalskem: Ni minilo dolgo, ko sta po pošti prišli kava in džezva

"Gre za cele družine, podjetja, ki se ukvarjajo s transportom," to, kako zaradi izumiranja kavovcev službe izgubljajo cele regije,omeni Ševič. | Foto: Planet TV "Gre za cele družine, podjetja, ki se ukvarjajo s transportom," to, kako zaradi izumiranja kavovcev službe izgubljajo cele regije,omeni Ševič. Foto: Planet TV

Manjše pražarne se najbolj bojijo dviga cen kave

Zmanjšanje količine kave in vse večje povpraševanje pomenita temno prihodnost, kar zadeva njeno dostopnost. Česar se manjši pražarji, kot je Ševič, najbolj bojijo, je drastični dvig cen.

Slovenska identiteta pitja kave je nekje na presečišču italijanskega espressa, "turške kave", s severa pa je mogoče čutiti vpliv podaljšane, filter kave. Dobre mikropražarje lahko preštejemo na prste ene roke.

"Slovenci nimamo lastne kulture pitja kave, a za nove kave, predvsem za vrhunsko arabiko, je to priložnost," je dejal Ševič.

kava
Novice Ker ni redna stranka, kava dražja za en evro?
Kava
Trendi S pitjem kave nad Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen
Ne spreglejte