SiolNET. Novice Slovenija
0,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Uživanje ob kavi kmalu le za bogataše? #video

0,68

termometer

Arabski kavovec, ena izmed najbolj priljubljenih vrst kavovcev, je ogrožen. Kar 60 odstotkom divjih vrst grozi izumrtje. Slovenci smo na petem mestu na svetu po porabi kave na prebivalca, v zadnjem letu smo uvozili skoraj 14 tisoč ton kave. A podnebne spremembe in krčenje naravnih habitatov že močno vplivajo na osiromašenje rastišč najbolj priljubljene arabike.

Po pitju kave se Slovenci uvrščamo v evropsko povprečje, porabimo je nekaj več kot pet kilogramov na leto. Kava je za marsikoga nekaj povsem vsakdanjega, a ker šestdesetim odstotkom kavovcev grozi izumrtje, bi lahko tudi kava postala preteklost, poroča Planet TV v oddaji Danes.

Izumiranje je naraven proces, v tem primeru gre za iztrebljanje, je dejal naravovarstvenik Anton Komat. Kot težavo pri tem je navedel sodobno kmetijstvo, ker nekoč enovite ekosisteme razbija na posamezne koščke.

kava Trendi Kava povzroča raka, so razsodili v Kaliforniji

Izumiranje kavovcev je grožnja množični proizvodnji

"Najbolj ogrožena je Etiopija, tam je vsa raznolikost različnih profilov okusa," je dejal poznavalec kave Peter Ševič.

Izumiranje divjih vrst kavovcev pomeni grožnjo za množično proizvodnjo kave. Njihov genski material je namreč potreben za vzgojo vrst, ki bodo odporne na podnebne spremembe, bolezni in nekatere škodljivce. Enako skrb zbujajoč je družbeni kontekst.

Anja Cizel Novice Anja na Portugalskem: Ni minilo dolgo, ko sta po pošti prišli kava in džezva

"Gre za cele družine, podjetja, ki se ukvarjajo s transportom," to, kako zaradi izumiranja kavovcev službe izgubljajo cele regije,omeni Ševič. "Gre za cele družine, podjetja, ki se ukvarjajo s transportom," to, kako zaradi izumiranja kavovcev službe izgubljajo cele regije,omeni Ševič. Foto: Planet TV

Manjše pražarne se najbolj bojijo dviga cen kave

Zmanjšanje količine kave in vse večje povpraševanje pomenita temno prihodnost, kar zadeva njeno dostopnost. Česar se manjši pražarji, kot je Ševič, najbolj bojijo, je drastični dvig cen.

Slovenska identiteta pitja kave je nekje na presečišču italijanskega espressa, "turške kave", s severa pa je mogoče čutiti vpliv podaljšane, filter kave. Dobre mikropražarje lahko preštejemo na prste ene roke.

"Slovenci nimamo lastne kulture pitja kave, a za nove kave, predvsem za vrhunsko arabiko, je to priložnost," je dejal Ševič.

kava Novice Ker ni redna stranka, kava dražja za en evro? Kava Trendi S pitjem kave nad Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen

Komentarji

1

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

  • max-62 / 22.01.2019. ob 05:47 0 0

    Me ne gane, ker je ne pijem. Naj pa se tale Komat bori proti tistim, ki uničujejo najboljša kmetijska zemljišča za včasih nepoterbne gradnje in kmete silijo v intenzivno pridelavo, da na koncu razno razni komati ne jedo bukovega listja.

    0 0
delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin