Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 12. 2007,
8.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 25. 12. 2007, 8.44

8 let

Uran: Družina ostaja osnovna celica človeške skupnosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Nadškof in metropolit Alojz Uran je ob polnočnici v ljubljanski stolnici med drugim omenil številna poročila o vojnah, sporih in boleznih, ki v ljudeh ustvarjajo turobno razpoloženje in nemoč.

Toda tudi sveta družina je "doživljala breme človeške nemoči," Jožef in Marija pa sta bila po mnenju nadškofa mlada človeka v stiski. Izpostavil je leto družine in poudaril, da družina ostaja osnovna in najpomembnejša celica človeške skupnosti. Uran: Hlev je postal prvo svetišče "Že stari Rimljani so 25. decembra obhajali dan sonca," je omenil nadškof ter dodal, da so kristjani v to praznovanje vnesli praznik Božjega sonca, ki je zasvetilo vsem ljudem z rojstvom Božjega otroka. Kot je dejal, se je to pojavilo v najbolj neobičajnih okoliščinah, v hlevu, saj Bog ne potrebuje zunanjega blišča in reklame za svojo promocijo. Po mnenju Urana je hlev postal prvo svetišče, kar pomeni, da Bog lahko še tak nered v človeku in okrog njega spremeni v nekaj lepega.

Dva načina, kako nekomu izkazati ljubezen

Nadškof je predstavil dva načina, kako nekomu izkazati ljubezen. Prvi je po njegovem mnenju poklanjaje daril ljubljeni osebi. "Na ta način nas je Bog ljubil v stvarjenju," pravi Uran in pojasnjuje, da je celotno stvarstvo en sam dar. Drugi način izkazovanja ljubezni, ki je po besedah ljubljanskega metropolita veliko težji od prvega, pa je pozabljati nase in trpeti za ljubljeno osebo: "To je ljubezen, s katero nas je Bog ljubil v svojem učlovečenju."

Uran: Božič je skrivnost

Božič je po mnenju Urana skrivnost. Vstop v to skrivnost pa pomeni "opustiti vsako misel, da bi si sami jemali pravico v roke, opustiti vsak spomin na krivico, izbrisati iz srca vsako zamero, ne privoliti v nikakršno sovražno misel do kogarkoli". S tem bi po Uranovih besedah počastili božič, kajti "Bog ni kuhal jeze, ni gledal na krivico, ki mu je bila storjena, ni čakal drugega, da bi naredil prvi korak naproti njemu".

V času Božiča smo povezani z mnogimi ljudmi

V času božičnih praznikov smo po njegovem povezani z mnogimi ljudmi, ki to noč na poseben način pričakujejo nekaj lepega, dobrega, prijaznega in rešilnega. Zaključne misli je sklenil z voščilom in pozivom, naj vsi utrujeni in obteženi stopijo z Bogom v novo leto. Pri tem je še posebej izpostavil bolne, ostarele, zapuščene in osamljene, jetnike in brezdomce ter obupane in odvisnike.

Ne spreglejte