Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 11. 2014,
13.09

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sobota, 1. 11. 2014, 13.09

6 let, 6 mesecev

"Učbeniki so zame mrtev učni pripomoček!"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Andrej P. Škraba želi spletno učilnico Astra.si postaviti na prvo mesto med učnimi pripomočki. Vizijo o prenovi šolskega sistema bo predstavil na prihajajočem največjem dogodku TEDx v Sloveniji.

Andrej že leto in pol srednješolcem v svoji spletni učilnici Astra.si samoiniciativno razlaga osnove matematike, ki zanj spadajo med osnovnejša znanja. "To, da nisem profesor, večkrat vzbudi začudenje. Kako si se potem lahko lotil tako ‘dolgočasne’ teme, si mislijo mnogi. Ampak ravno to prepričanje o matematiki želim obrniti na glavo. Osnovnošolsko in srednješolsko matematiko lahko uči vsak, ki ga matematika zanima." Pravi, da v tem preprosto uživa, do zdaj pa je pripravil 2600 posnetkov, ki so skupno imeli že milijon ogledov.

Mladim, njegovo stran dnevno obišče približno tisoč "sovražnikov" matematike, največ težav povzročajo kotne funkcije. Andrej zagovarja idejo "obrnjenega poučevanja". Gre za koncept, ko si posameznik že vnaprej ogleda oz. predela snov, ki jo bo profesor razlagal na naslednji uri. "Posameznik mora sam, individualno dojeti določene stvari, šele nato se lahko loti problemov. In učenje matematičnih konceptov je zelo individualno početje. 'Klik' se ponavadi zgodi, ko se sam posvetiš določeni snovi."

Se dijaki znajo pravilno učiti? Ali so slovenski dijaki pripravljeni več in predvsem bolj samoiniciativno vlagati v svoje znanje? "Učimo se tako, kot se navadimo. Če nam šolski sistem že zelo zgodaj dopušča 'iskanje bližnjic', se bomo tega navadili. In permisivni šolski sistem je pri nas zelo težaven. V srednjo šolo pridejo učenci s peticami, osnov pa ne obvladajo. Tukaj zagotovo nekaj ni prav. Tudi na fakulteto pride nekdo iz gimnazije, pa ne zna narisati grafa linearne funkcije. Zakaj? Odgovor vidim le v tem, da so jih spuščali naprej z nezadostnim znanjem," je do šolskega sistema kritičen mladi diplomant ekonomije.

Mladi uporabniki se mu pogosto zahvalijo, ker se je potrudil snov razložiti na preprost in privlačen način. Andrej rad uporabi Einsteinov citat: "Tega, česar ne moreš razložiti na dovolj preprost način, tega ne razumeš dovolj dobro," pravi in dodaja, da se tega skuša držati. "Vedno skušam narediti najbolj preprosto razlago. In mladi to opazijo. Mladi umi niso neumni. Dobro vedo, kdaj se je nekdo pri razlagi potrudil." Dijaki cenijo tudi to, da si lahko živo razlago ogledajo kljub bolezni oz. izostanku od pouka.

Internet omogoča nove, predvsem pa privlačnejše možnosti učenja Internet in videoposnetki so za mlade privlačnejši, predvsem pa bolj "živi" kot statični učbeniki: "Takšne interaktivnosti ne omogoča noben tiskan učbenik. Mladim moramo ponuditi prava orodja, da se z matematiko začnejo igrati, sami spreminjati in raziskovati."

Z donacijami bi lahko spletno učilnico in koncept uporabniške izkušnje še nadgradil Andrej P. Škraba, ki svoje telo in um trenira z AkroJogo, želi v prihodnosti svojo spletno učilnico Astra.si še nadgraditi. Ogledi posnetkov so bili zdaj brezplačni, zato si ljubitelj matematike želi še naprej vsem omogočiti brezplačen dostop do znanja. Na spletni strani je sicer tudi zavihek za donacije, a ta večkrat ostane neopažen.

"Donatorski model za takšen projekt v Sloveniji potrebuje podporo somišljenikov. Za zdaj so donirali redki posamezniki, večjega donatorja še ni bilo. V tujini je praksa, da takšne projekte podpirajo podjetja z zaposlenimi, ki pri svojem delu uporabljajo matematična znanja. Če bi dobil kakšno večjo donacijo, bi se lahko več ukvarjal s tem. Tudi marketing portala je odvisen od sredstev. Naredil bi predvsem bolj izpiljeno uporabniško izkušnjo, kjer bi vsak uporabnik imel svoj profil in pregled nad tem, kaj je že pogledal."

Andrejevo zagnanost opazili tudi v ekipi TEDxLjubljana Andrej P. Škraba bo svojo vizijo o učenju matematike in (pre)potrebni spremembi šolskega sistema podrobneje predstavil tudi v svojem govoru na največjem dogodku TEDx v Sloveniji, ki bo 16. novembra v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Vstopnice za TEDxLjubljana 2014, kjer bo nastopilo 13 govornikov, si lahko zaradi zlatega partnerja Zavarovalnice Triglav in drugih brezplačno zagotovite v nedeljo, 2. novembra, ob 20. uri prek spletne povezave. Več informacij dobite na spletni strani www.tedxljubljana.com in na profilu TEDxLjubljana na Facebooku.

Ne spreglejte