Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
14. 6. 2011,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Danilo Türk osamosvojitev 1991

Torek, 14. 6. 2011, 18.13

8 let

Türk: Moč moramo črpati iz vrednot leta 1991

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Predsednik republike Danilo Türk je na sprejemu ključnih ljudi v času osamosvojitve leta 1991 opozoril, da nas družijo iste vrednote kot pred 20 leti.

Prav zato bi morali po njegovem mnenju tudi pri soočanju z današnjimi težavami moč črpati iz istih vrednot. "Neodvisnost ni padla v naročje kot zrela hruška" Predsednik republike se je uvodoma zahvalil odločilnim ljudem izjemnega zgodovinskega dogodka, poudaril, da nam neodvisnost ni "padla v naročje kot zrela hruška", temveč smo si jo morali izbojevati. Ob tem je spomnil tudi na globlje korenine osamosvojitve, med drugim tudi na obrambo človekovih pravic v 80. letih 20. stoletja. Te vrednote veljajo še danes, je dodal. Proti težavam z vrednotami iz osamosvojitve Ob 20. obletnici osamosvojitve je moč slišati kritične misli in pesimistične tone, je nadaljeval Türk in poudaril, da moramo za soočanje s sodobnimi težavami moč črpati iz vrednot osamosvojitve. Udeležencem se je obenem zahvalil tudi za njihovo angažiranje ob sodobnih izzivih.

Sprejem brez Janše, Peterleta, Bavčarja in Rupla Predsednik republike je namreč sprejel takratnega predsednika in člane prvega Predsedstva RS, takratnega predsednika skupščine, člane republiške koordinacije, vojne poveljnike štabov Teritorialne obrambe (TO), načelnike uprav za notranje zadeve (UNZ) ter predsednike veteranskih in domoljubnih organizacij. Na sprejemu pa ni bilo predsednika prve vlade Lojzeta Peterleta, takratnega ministra za obrambo Janeza Janše, notranjega ministra Igorja Bavčarja in zunanjega ministra Dimitrija Rupla.

"Sprejetje evra - rešilni pas, ki nas drži nad vodo" Takratni minister za informiranje Jelko Kacin je po sprejemu razložil, da smo zahvaljujoč odločitvam izpred 20 let pri vključevanju v EU desetletje pred drugimi državami nekdanje Jugoslavije. Pri tem je sprejetje evra v času krize primerjal z "rešilnim pasom, ki nas drži nad vodo". Današnji časi zahtevajo vizionarstvo, je dodal, ne pa ljudi, ki se hočejo jutri polastiti oblasti s spotikanjem drugih.

Takratni načelnik in poveljnik TO Janez Slapar je prepričan, da smo v 20 letih dosegli veliko - neodvisnost in članstvo v EU in Natu, ob današnji politični krizi pa bi bilo dobro ponovno premisliti, kaj bi bilo za državo najbolje. Pri tem ne potrebujemo dramatičnih korakov, saj lahko vse rešimo s pomočjo demokratičnih postopkov, je še dodal.

"Takratno enotnost bi potrebovali tudi danes" Poveljujoči TO v Postojni Jožef Šantelj ima na junij 1991 pozitivne spomine, takratno enotnost pa bi po njegovem mnenju potrebovali tudi danes. Na nekatere odsotne na sprejemu je opozoril tudi takratni načelnik UNZ Koper Dušan Molk, ki je dodal, da ga ta odsotnost skrbi in se bomo morali očitno potruditi za boljšo politično atmosfero.

Prva zastava ni imela pravilno prišitega grba Slovensko zastavo je na slovesnost ob razglasitvi samostojnosti na Trg republike prinesel častnik Andrej Kocbek, ki je povedal, da je šlo za "drugo zastavo, saj prva ni imela pravilno prišitega grba". Med nošenjem in dvigovanjem zastave so se mu roke tresle zaradi teže in razburjenja ob pomembnem dogodku, je še pojasnil.

Ne spreglejte