Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Nedelja,
14. 10. 2012,
13.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nedelja, 14. 10. 2012, 13.22

8 let

Trije kandidati za predsednika, tri življenjske zgodbe

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Milan Zver, Borut Pahor in Danilo Türk. Kje so se šolali, kaj počnejo in koliko zaslužijo?

Milan Zver, rojen 25. maja 1962, je kandidat koalicijskih strank SDS in NSi. Kljub temu, da se je rodil v Ljubljani, je otroška in najstniška leta preživel na Štajerskem. Obiskoval je osnovno šolo na Destrniku in nato gimnazijo na Ptuju. Dodiplomski študij je končal na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo, podiplomski pa na Univerzi v Gradcu in Univerzi v Ljubljani.

Po izobrazbi je doktor politoloških znanosti. Tekoče govori angleško, nemško in hrvaško, pasivno francosko. Trenutno opravlja funkcijo evropskega poslanca kot član največje skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke. Za svoje delo je plačan 5.053 evrov neto na mesec.

V začetku kariere je Zver delal kot raziskovalec in asistent, pozneje pa kot predavatelj družboslovja na fakultetah v Ljubljani in Mariboru. Poklicno politično pot je začel v vladi RS pri njenem podpredsedniku dr. Jožetu Pučniku. V prvi Janševi vladi je zasedal položaj ministra za šolstvo in šport.

Živi v blokovskem naselju Planina v Kranju z ženo Andrejo Valič Zver, direktorico Študijskega centra za narodno spravo. Je oče dveh hčera, ti sta se mu rodili v prejšnjem zakonu, in dedek vnukinje in dveh vnukov.

Zver je solastnik manjšega dela stanovanjske hiše v Janežovskem vrhu pri Destrniku. Ima 50 tisoč evrov prihrankov in avto znamke Audi A6, letnik 2008. Zadnja osnova za izračun njegove dohodnine je znašala 95.530 evrov.

Slogan njegove kampanje je: "Predsednik, ki vidi dlje."

Borut Pahor se je rodil 2. novembra 1963 v Postojni. Po končani novogoriški gimnaziji se je vpisal na študij politologije na Fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo in ga leta 1987 uspešno končal.

V Zvezo komunistov Slovenije je vstopil leta 1986, svojo poklicno pot pa je začel leta 1990 kot delegat tedanje Skupščine Republike Slovenije. Leta 1992 je bil kot kandidat Združene liste socialnih demokratov (ZLSD) prvič izvoljen za poslanca DZ, leta 1997 pa je bil izvoljen za predsednika stranke, ki se je pozneje preimenovala v SD.

Po parlamentarnih volitvah leta 2000 je postal predsednik državnega zbora. Še pred koncem mandata je bil leta 2004 na volitvah v Evropski parlament izvoljen za evropskega poslanca. Po zmagi SD na volitvah 2008 je kot premier vodil vlado, ki je po izglasovani nezaupnici v DZ padla leta 2011, letos pa se je po 15 letih poslovil tudi od vodenja stranke. Trenutno opravlja funkcijo poslanca, za katero prejema 2.181 evrov neto plače. Aktivno govori angleški in italijanski jezik, pasivno francoskega.

Pahor je lastnik delnic Maksime Holdinga in Maksime Investa ter deleža v skladih Raiffeisen v skupni vrednosti 12.357 evrov. Na polici življenjskega zavarovanja ima 2.927 evrov. Je solastnik treh četrtin 176 tisoč evrov vrednega stanovanja v Ljubljani in tretjine hiše v Šempetru, vredne 164 tisoč evrov. V lasti ima še renault, letnik 1991, zadnja osnova za izračun njegove dohodnine pa je znašala 73.837 evrov.

Borut Pahor ni poročen. S partnerico Tanjo Pečar, po poklicu odvetnico, imata sina Luko.

Kot kandidata za predsednika ga podpirata njegova matična stranka SD in DL. Slogan njegove kampanje se glasi: "Skupaj."

Danilo Türk, rojen 19. februarja 1952 v Mariboru, se je po osnovni šoli vpisal na II. gimnazijo. Sledil je študij na ljubljanski pravni fakulteti. Po opravljenem magisteriju na temo Mednarodno pravno varstvo manjšin je leta 1978 postal asistent na fakulteti, leta 1982 pa je opravil še doktorat. Naslednje leto je postal predstojnik Inštituta za mednarodno pravo in mednarodne odnose.

Delo na področju manjšinske problematike in človekovih pravic ga je pripeljalo do položaja sekretarja komisije za manjšinska in izseljenska vprašanja v Socialistični zvezi delovnega ljudstva Slovenije.

Türk je bil, preden je 23. decembra 2007 postal aktualni predsednik Republike Slovenije, za kar prejema 3.282 evrov neto plače, tudi profesor mednarodnega prava na Pravni fakulteti Univerze v Ljubljani, prvi veleposlanik Slovenije pri Organizaciji združenih narodov (OZN) in pomočnik generalnega sekretarja OZN. Govori angleški, nemški in francoski jezik.

Kar zadeva njegovo premoženje, ima Türk vezano vsoto 10 tisoč evrov, delež v vzajemnih skladih Alta Balkan in Alta Primus, zadnja osnova za izračun njegove dohodnine pa znaša 75.930 evrov. Poročen je z Barbaro Miklič Türk. Skupaj imata hčerko Heleno.

Za položaj predsednika kandidira s podpisi državljanov, podpirata pa ga stranki PS in DeSUS. Slogan, s katerim bo poskušal prepričati volivce, je: "Za skupno dobro."

Ne spreglejte