SiolNET. Novice Slovenija
2,71

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tonin: Zdravstvo bo trd oreh v pogajanjih s peterico

2,71

termometer

 | Foto: Bojan Puhek
Foto: Bojan Puhek

Predsednik državnega zbora in NSi Matej Tonin na četrtkovem nadaljevanju pogovorov predstavnikov šestih strank pod okriljem prvaka LMŠ Marjana Šarca o oblikovanju vladne koalicije nestrpno pričakuje resna vsebinska pogajanja. "Dokler ne vemo, ali smo vsebinsko kompatibilni ali ne, NSi ne more povedati, ali gremo lahko v vlado s to ali ono stranko," je dejal.

V pogovorih med petimi strankami z leve sredine, v katerih NSi večinoma ni sodelovala, je bilo po Toninovih besedah do zdaj "kar nekaj energije posvečene temu, da se je našlo kandidata za predsednika državnega zbora". "Poleg tega pa je bil do sedaj že opravljen prvi krog pogovorov, kjer se je preverjala osnovna pripravljenost za vstop v koalicijo," je v pogovoru za STA pojasnil Tonin.

Kot je omenil, se je tudi sam sestal s Šarcem, ki da ga je vprašal o možnostih za sodelovanje v koaliciji. "Odgovoril sem mu tako kot vsakemu in kar sem govoril že pred volitvami: če se bomo programsko uskladili in če bomo vzpostavili neko zaupanje, je to možno," je pojasnil.

Tonin: Zdravstvo bo trd oreh pri pogajanjih

Po Toninovih besedah so v torek dobili bolj vsebinsko iniciativo, ne sicer predloga koalicijske pogodbe, ampak so jih v LMŠ pozvali, naj predlagajo ključne vsebinske točke. To so že storili, o njih pa naj bi spregovorili na četrtkovem srečanju, "ko bo tudi bolj jasno, ali je vsebinske razlike mogoče zmanjšati ali pa so te nepremostljive", je dejal.

Vseh pogajalskih izhodišč NSi Tonin ni želel razkriti, je pa med ključnimi programskimi točkami navedel realizacijo odločb ustavnega sodišča, dvig splošne dohodninske olajšave in odpravo čakalnih vrst v zdravstvu. Zdravstvo bo sicer po njegovem mnenju trd oreh pri pogajanjih.

Janez Janša Borut Pahor Novice Pahor: V primeru nejasnosti bom dal Janši prednost pred Šarcem #video

Pri SDS korak dlje kot pri LMŠ

Medtem ko s Šarcem z vsebinskimi programskimi usklajevanji še niso začeli, pa so v NSi že imeli programske pogovore z relativno zmagovalko volitev SDS.

"Tam je bil vendarle narejen nek korak dlje kot pri Šarcu. V obeh primerih pa smo še daleč od tega, da bi lahko rekli 'ja, smo programsko usklajeni in lahko prispevamo glasove'," je poudaril Tonin.

Pričakuje, da se bodo pogovori v prihodnjem tednu dodatno intenzivirali. V NSi so sicer že formalno oblikovali pogajalsko skupino, ki jo bo vodil podpredsednik stranke Valentin Hajdinjak.

Novoizvoljeni predsednik državnega zbora, ki je za četrtek sklical neformalni posvet vodij poslanskih skupin, se je odločil za "politiko majhnih korakov".

Načrtuje, da bi že prihodnji teden na izredni seji DZ ustanovili tri delovna telesa in tako dobili operativen parlament. Od tukaj naprej se bodo po njegovih besedah začeli procesi za ustanovitev vseh drugih delovnih teles. "Ustanovitev odbora je mačji kašelj, večji problem je kadrovska razdelitev," je še dodal.

STA bo celoten pogovor s predsednikom DZ objavila v četrtek.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin