Torek,
17. 5. 2022,
15.24

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

9

Natisni članek

minister za obrambo obrambno ministrstvo Matej Tonin

Torek, 17. 5. 2022, 15.24

1 leto, 11 mesecev

Tonin: Kolegi v EU zaskrbljeni zaradi napovedi o prekinitvi nakupa boxerjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

9

Matej Tonin | Ministrica Černochova se je Toninu zahvalila za slovenska prizadevanja pri vzpostavitvi zavezniške solidarnosti v srednji Evropi. | Foto Bojan Puhek

Ministrica Černochova se je Toninu zahvalila za slovenska prizadevanja pri vzpostavitvi zavezniške solidarnosti v srednji Evropi.

Foto: Bojan Puhek

Slovenski obrambni minister, ki opravlja tekoče posle, Matej Tonin je danes po zasedanju obrambnih ministrov članic v Bruslju povedal, da ga je več evropskih kolegov "z zaskrbljenostjo spraševalo" glede napovedi prihodnje slovenske vlade, da bo prekinila nakup oklepnikov boxer.

Na novinarski konferenci po zasedanju je Tonin dejal, da tega sploh ni želel omenjati, a so ga drugi ministri spraševali, ali drži, da namerava prihodnja slovenska vlada nakup oklepnikov boxer prekiniti.

Tonin: Slovenija oklepnike potrebuje za nacionalno obrambo

Kot je poudaril, te oklepnike Slovenija potrebuje za nacionalno obrambo. Slovenija bi z odpovedjo nakupa ostala brez ključne vojaške zmogljivosti, katere hrbtenico bodo predstavljali boxerji. Poleg tega bo morala plačati pogodbeno kazen, odpoved nakupa pa bo škodovala tudi kredibilnosti Slovenije v mednarodnem prostoru, je povedal Tonin, ki je sicer pogodbo z organizacijo OCCAR podpisal v četrtek, dan pred iztekom mandata.

"Stvari so jasne, ta vozila potrebujemo. Kakršna koli drugačna odločitev bi predvsem Slovenijo na nek način osamila, sprožila veliko nepotrebnih vprašanj in zelo močno omajala našo kredibilnost," je poudaril obrambni minister.

Po podpisu memoranduma o soglasju za pristop k programu Boxer z organizacijo OCCAR je potem ta podpisala tudi že pogodbo s podjetjem Artec, ki proizvaja oklepnike.

Slovenija načrtuje nabavo 45 osemkolesnikov

Slovenija sicer načrtuje nabavo 45 osemkolesnikov za skupno 343,4 milijona evrov. Po podpisu memoranduma o soglasju za pristop k programu Boxer z organizacijo OCCAR je potem ta podpisala tudi že pogodbo s podjetjem Artec, ki proizvaja oklepnike.

Tega posla pa v nastajajoči koaliciji Gibanja Svoboda, SD in Levice ne podpirajo. Ministra so večkrat pozvali, naj sporazuma ne podpiše. Nakupa ne podpirajo zaradi "spremenjenih okoliščin", v primerjavi z obdobjem, ko je bila ta odločitev sprejeta, je dejal najverjetnejši novi mandatar Robert Golob. Napovedal je uporabo vseh pravnih sredstev, da to stališče tudi uveljavijo.

Ministri so v Bruslju sicer danes razpravljali tudi o nadaljnji vojaški pomoči Ukrajini, pri čemer jim je njihov ukrajinski kolega Oleksij Reznikov pojasnil glavne potrebe.

Strinjali so se, da je treba še izboljšati koordinacijo pomoči, da bi bil rezultat za Ukrajino boljši, je povedal Tonin, ki se je udeležil svojega zadnjega zasedanja obrambnih ministrov EU.

Boxer
Novice Pahor: Boxerji bodo varovali vaša življenja #video
boxer, oklepnik
Novice Ministrstvo: Boxerji bodo izpolnjevali zahteve SV

Slovenija po njegovih besedah nadaljuje tudi pogovore z Nemčijo, ki bi Sloveniji v zameno za vojaško opremo, ki bi jo Slovenija poslala Ukrajini, zagotovila svojo opremo.

O tem, kje so pogajanja med nemškim in slovenskim obrambnim ministrstvom zastala, je danes slovenski minister govoril tudi z nemško kolegico Christine Lambrecht.

"Slovenija je svoj del opravila. Oprema, ki jo namerava poslati Ukrajini, je pripravljena za transport. Nemcem smo v pisni obliki sporočili, kakšno opremo si želimo, zdaj čakamo zgolj še nemško stran za povratno informacijo," je poudaril Tonin.

Dodal je, da Slovenijo "zanima zgolj moderna tehnika, s katero si bo lahko Slovenska vojska v prihodnjih desetih do 15 letih kaj pomagala".

Emomali Rahmon in Vladimir Putin
Novice Najnovejši posnetek sproža nova ugibanja o Putinovi bolezni #video

Tonin: Natova misija bo pomenila nadgradnjo sodelovanja med Slovenijo in Češko

Minister za obrambo Matej Tonin se je danes v Bruslju pred zasedanjem obrambnih ministrov EU srečal s češko kolegico Jano Černochovo. Govorila sta o pomenu predsedovanja Svetu EU, ki ga bo Češka prevzela z julijem, in o misiji Nata na Slovaškem, v kateri bo sodelovala tudi Slovenija, so sporočili z obrambnega ministrstva.

Tonin je češki kolegici ponudil pomoč in izmenjavo izkušenj pri izzivih predsedovanja. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da češke prednostne naloge, ki jih naslavlja predsedovanje, sledijo tudi slovenskim ambicijam na področju obrambnih politik, med drugim krepitvi sodelovanja med EU in Natom.

Državi si delita poglede na aktualne varnostne izzive v naši soseščini ter se strinjata o vlogi in pomenu skupnih evropskih prizadevanj pri reševanju teh vprašanj, so še sporočili z ministrstva.

Ivo Boscarol Pipistrel
Novice Boscarol o načrtih Goloba, Mesca in Fajonove: To je kraja premoženja vseh Slovencev

Tonin in Černochova izpostavila pomen skupnega oblikovanja odločitev glede operacij EU

Tonin in Černochova sta v pogovoru izpostavila pomen skupnega oblikovanja odločitev glede operacij EU, predvsem prihodnosti misije v Maliju, in skupnega nastopa držav glede vztrajanja pri zastavljenih ciljih oziroma opuščanju teh.

Ministra sta se v nadaljevanju pogovarjala tudi o misiji Nata na Slovaškem − Aktivnost okrepljene pozornosti. "Misija bo pomenila nadgraditev sodelovanja med Slovenijo in Češko, saj bo slednja prevzela vodilno vlogo znotraj misije," je poudaril Tonin.

Slovenija bo na Slovaškem prisotna z do 200 pripadnicami in pripadniki Slovenske vojske. Ministrica Černochova se je Toninu zahvalila za slovenska prizadevanja pri vzpostavitvi zavezniške solidarnosti v srednji Evropi.

Franc Pukšič
Novice Pukšič iz bolnišnice: Premagal bom raka, ne rak mene
Irena Šinko
Novice Slovenci si lahko oddahnejo: mesnega posta (za zdaj) ni v koalicijski pogodbi #video