Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
22. 3. 2008,
8.17

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 22. 3. 2008, 8.17

8 let, 6 mesecev

Tolminska korita čakajo obiskovalce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Od danes je ponovno mogoč ogled Tolminskih korit, s 180 metri nadmorske višine najnižje in hkrati najbolj južne vstopne točke v Triglavski narodni park.

Lani si jih je ogledalo 18.813 obiskovalcev, letos pa pričakujejo preko 20.000 turistov, je povedal direktor Lokalne turistične organizacije (LTO) Sotočje Janko Humar.

Znaten dvig zanimanja turistov

V LTO Sotočje, kjer tretje leto upravljajo s Tolminskimi koriti, opažajo znaten dvig zanimanja turistov, od katerih jih polovica prihaja iz tujine. "Lanski obisk je bil odličen, saj je za tretjino višji kot leto prej. Do oktobra letos pričakujemo še višje številke, seveda pa bo precej odvisno tudi od vremena," je pojasnil Humar. V marcu je ogled možen vsak dan med 9. in 17. uro.

Nova učna pot

Medtem ko so obiskovalcem lani ponudili novo učno pot z informativnimi tablami - uredili so jo skupaj s Triglavskim narodnim parkom - in nov vstopni objekt, letos večjih novosti ne predvidevajo. "Začeli smo s prenovo vseh poti, urediti nameravamo stopnišča in prehode ter zamenjati ograje. V prihodnjih letih želimo še primerno osvetliti predore," je povedal Humar.

Vsako leto v urejanje slikovitih in divjih koritih, ki jih je v naravni spomenik oblikovala reka Tolminka, LTO Sotočje nameni med 10.000 in 15.000 evrov, torej celoten zaslužek od vstopnin. Za ogled največje naravne znamenitosti občine Tolmin, katere del so tudi termalni izvir, naravni most Medvedova glava in Dantejeva jama, bodo odrasli letos odšteli tri evre, mlajši od 14 let pa 1,50 evra.

Pravi razmah turizma v občinah Tolmin in Kobarid

Po Humarjevih besedah bodo tudi Tolminska korita vključili v strategijo o razvoju turizma v občinah Tolmin in Kobarid. Turizem sicer na tem območju v zadnjih letih doživlja pravi razmah. Lani so prvič presegli 100.000 turističnih nočitev, v petih letih pa nameravajo število nočitev še podvojiti, je poudaril.

Ne spreglejte