Ponedeljek,
22. 3. 2021,
9.32

Osveženo pred

3 leta, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

15

Natisni članek

Slovenija Covid-19 Sledilnik COVID-19

Ponedeljek, 22. 3. 2021, 9.32

3 leta, 1 mesec

To so najnovejši podatki o koronavirusu v Sloveniji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,50

15

V nedeljo smo v Sloveniji ob opravljenih 1.842 testih PCR potrdili 290 novih okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 15,7-odstoten. Opravljenih je bilo tudi 6.491 hitrih testov. Včeraj so zaradi posledic koronavirusne bolezni umrle štiri osebe. 

Po podatkih Covid-19 Sledilnika, ki jih ta pridobi od NIJZ, imamo v Sloveniji trenutno 10.635 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom. Povprečje pozitivnih testov zadnjih sedmih dni je 825,1, kar kaže na 1,5-odstotni prirast. 

Pred tednom dni so potrdili 205 novih okužb s koronavirusom, to nedeljo pa kar 290. Včeraj je bilo hospitaliziranih 43 oseb. Skupno se v slovenskih bolnišnicah tako zdravi 494 covidnih bolnikov, od tega 95 ljudi potrebuje intenzivno nego. V domačo oskrbo so odpustili 18 oseb. Število smrtnih žrtev bolezni covid-19 v Sloveniji se je v nedeljo dvignilo še za štiri, vseh umrlih od začetka epidemije je že 3.976. 

Testiranje zaposlenih v osnovnih šolah
Novice Covid-19 v Sloveniji: slab trend se nadaljuje #video

Vse bolj se odmikamo od rumene faze

Največjo pojavnost okužb z novim koronavirusom na 100.000 prebivalcev beležijo na Koroškem in v obalno-kraški regiji, najmanjšo pa v Posavju in primorsko-notranjski regiji. Po navedbah Maje Bratuša v rumeni fazi ostajajo tri regije, poleg posavske in primorsko-notranjske regije še jugovzhodna Slovenija. "Odmikamo od izpolnitve kriterijev za rumeno fazo za vso državo, saj se povečujeta tako sedemdnevno povprečno število okužb in število hospitaliziranih covidnih bolnikov," je dejala Bratuševa. 

Lahko pričakujemo strožje ukrepe za zajezitev epidemije?

Slovenijo je že zajel tretji val epidemije. Stanje v državi se iz dneva v dan slabša predvsem na račun novih različic koronavirusa, v prvi vrsti angleške. Svetovalna skupina za covid-19 bo danes na rednem sestanku pretresala morebitne nove ukrepe za zajezitev epidemije. Vodja svetovalne skupine Mateja Logar je v soboto že ocenila, da smo na začetku tretjega vala epidemije. 

Mateja Logar
Novice Svetovalna skupina danes o morebitnem zaostrovanju ukrepov

Za teden dni odprti lokali tudi v tej regiji

Vlada je minuli teden zaradi izboljšanja epidemiološke slike sklenila, da se primorsko-notranjska regija poleg posavske in jugovzhodne uvrsti v rumeno fazo, kar pomeni, da bodo lahko gostinci med 6. in 19. uro stregli pijačo in hrano na zunanjih površinah. V obalno-kraški regiji pa bodo lahko vrata pod določenimi pogoji odprle vse trgovine, kot to velja v preostalem delu države. Odlok velja do 26. marca, vlada bo vmes glede na epidemiološko sliko odločala o morebitnem podaljšanju.

Zdravniška zbornica ostro obsoja vsakršne grožnje in nasilje nad zdravniki

V Zdravniški zbornici Slovenije opažajo vse več nasilja in groženj zdravnikom. Kot so poudarili, ima zdravstveno osebje, enako kot ostali zaposleni, pravico do varnega, stabilnega in urejenega delovnega okolja, zato vse pozivajo k strpnosti. Policijo pa pozivajo, da grožnje preiščejo in zoper storilce, ki zdravnikom grozijo, ustrezno ukrepajo.

V zdravniški zbornici ugotavljajo, da se v vsakodnevni praksi pri delu z bolniki povečuje nasilje nad zdravniki. V minulem tednu je zbornica tako iz treh različnih zdravstvenih domov prejela tri prijave nasilja. Šlo je za kričanje, prepiranje, grožnje zdravniku, ustrahovanje in grožnje s smrtjo s strani bolnikov oz. svojcev. STA
gostinski lokal
Novice V primorsko-notranjski regiji odprtje teras lokalov, v obalno-kraški vseh trgovin #video
Koronavirus, Covid-19, zaščitna oprema, obrazni ščit
Novice Znanstveniki: pandemije ne bo konec tako, kot smo mislili