Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 11. 2023,
17.47

Osveženo pred

5 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

Natisni članek

zdravstveni dom bolnišnica urgenca čakalne dobe napotnica Valentina Prevolnik Rupel

Ponedeljek, 20. 11. 2023, 17.47

5 mesecev, 1 teden

Tako bi Prevolnik Ruplova skrajšala čakalne dobe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,64

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel z ekipo se je danes ločeno sestala z direktorji zdravstvenih domov in bolnišnic. Sestanka sta bila namenjena predstavitvi načrtov ministrstva in tudi priložnost, da ministrica prisluhne vodstvom zavodov. Med drugim je bilo govora o skrajševanju čakalnih dob in nujni medicinski pomoči.

Prevolnik Ruplova je prejšnji teden napovedala, da bodo na sestankih govorili o protokolu za urejanje čakalnih seznamov. 

Le ena napotnica za pregled 

Kot je medijem povedal direktor Splošne bolnišnice Slovenj Gradec Janez Lavre, jim je ministrica na kratko predstavila ukrepe na področju skrajševanja čakalnih dob. Gre za to, da lahko zdravnik napiše bolniku, ki recimo zboli za sladkorno boleznijo, le eno napotnico, je pojasnil Lavre.

V preteklosti se je po njegovih besedah denimo dogajalo, da je bolnik opravil tri preglede v urgentni diabetološki ambulanti pri različnih izvajalcih, kar je pomenilo, da je za eno storitev zasedel tri mesta, drugi bolniki pa niso prišli na vrsto. Ob tem je omenil tudi razmislek o ukinitvi napotnice s stopnjo zelo hitro, ker se nujne storitve opravijo v urgentnih centrih ali urgentnih ambulantah, tako bi ostali samo še stopnji nujnosti hitro in redno.

Po Lavretovi oceni gre za korake v pravo smer, da se stabilizira sistem in da bolniki dobijo zdravstveno storitev, ko jo potrebujejo. Predloge po njegovih besedah trenutno obravnava delovna skupina, ocenjuje pa, da bi jih bilo možno uveljaviti do konca leta.

Organizacija nujne pomoči glede na posebnosti regije

Na sestanku je bilo po besedah vršilke dolžnosti direktorja jeseniške bolnišnice Petre Rupar sicer govora tudi o nujni medicinski pomoči ter načinu poslovanja in načrtovanja dela javnih zdravstvenih zavodov. Kot je navedla, gre pri nujni medicinski pomoči za nadaljevanje zasnove, ki je bila "morda z drugačnim pogledom na organizacijo v celotni Sloveniji" sprejeta v preteklem obdobju. "Predvsem je sprejeto, da imajo posamezne regije svoje posebnosti, ki jih bo pri organizaciji nujne medicinske pomoči treba upoštevati. In to je pozitivno," je poudarila.

Direktor izolske bolnišnice Radivoj Nardin je izpostavil, da v zdravstvu ni hitrih sprememb. Po njegovih besedah je slovensko zdravstvo dobro in bi ga želeli kot takega ohraniti. Njihova želja je, da imajo jasna navodila, kaj bodo delali ter kako nagrajevati zdravnike in druge zaposlene, da bodo motivirani in ne bodo odhajali drugam.

Samo Fakin
Novice To kandidatki za zdravstveno ministrico predlaga Samo Fakin #video
Dodatno zdravstveno zavarovanje
Trendi Kaj nas čaka po ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?
Janez Špoljar in Tine Kovačič
Novice Smo na repu po številu fizioterapevtov
Erik Brecelj
Novice Brecelj: Kakšna reforma? Jaz sem za evolucijo.
zdravstvo
Novice Julija spet več ljudi nedopustno dolgo čakalo na preglede
Ne spreglejte