Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 3. 2008,
18.03

Osveženo pred

8 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Natisni članek

Ponedeljek, 10. 3. 2008, 18.03

8 let, 6 mesecev

Sviz predlaga Zveru dogovor o tožbah učiteljev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 2
Sviz je šolskemu ministru Milanu Zveru predlagal, da čim prej sklenejo dogovor glede številnih vloženih tožb učiteljev zaradi premalo izplačanih plač.

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (Sviz) predlaga, da bi se o tem pogovorili po koncu torkovih pogajanj za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje. Iz Sviza so sporočili, da so ministru v pismu predlagali čimprejšnjo sklenitev dogovora, ki bi po njihovem mnenju "odločilno prispeval k umiritvi razpoloženja v šolah in tako učiteljem kot ravnateljem omogočil, da se v celoti osredotočijo na pedagoško delo". Pri tem v sindikatu opozarjajo, da bi dogovor in posledičen umik tožb izrazito znižala tudi hitro naraščajoče pravdne stroške. V Svizu so ministru tako predlagali, da bi se po koncu torkovih pogajanj za sklenitev aneksa h kolektivni pogodbi za vzgojo in izobraževanje skupaj s sindikatom VIR sestali in dogovorili o vsebinskem okviru izvensodne poravnave, o času, ki je na voljo za sklenitev dogovora, ter določili pogajalce. Prav tako v Svizu še opozarjajo, da se s sklenitvijo dogovora mudi in bi ga morali skleniti najpozneje v mesecu dni.

Učiteljske terjatve naj bi znašale približno 10 milijonov evrov

Poslanci so na izredni seji prejšnjo sredo preložili odločanje o avtentični interpretaciji 5.a člena zakona o plačah delavcev v javnih vzgojno izobraževalnih zavodih (ZPDJVZ). Odložitev sta pozdravila tako minister za šolstvo in šport Milan Zver kot glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj. Ministrstvo je tako odstopilo od namere, da z avtentično razlago člena odpravi nejasnosti pri izplačevanju plač učiteljev brez zahtevane 7. stopnje izobrazbe. Do sedaj so plače učiteljev s samo 6. stopnjo namreč izplačevali v skladu s 14. členom zakona, za kar so ti prejemali 85 odstotkov cele plače oziroma pet odstotkov manj, kot če bi upoštevali 5.a člen.

Zaradi domnevno premalo izplačanih plač od uveljavitve zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja (ZOFVI) leta 1996 je nekaj več kot 2000 učiteljev, članov Sviza vložilo posamične tožbe. Njihove skupne terjatve naj bi znašale približno 10 milijonov evrov.

Ne spreglejte