Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
17. 6. 2008,
16.36

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Torek, 17. 6. 2008, 16.36

8 let, 5 mesecev

Svet Evrope za prepoved telesnega kaznovanja otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Ob uradnem začetku kampanje Sveta Evrope (SE) za prepoved telesnega kaznovanja otrok so kampanjo predstavili tudi v Ljubljani.

V okviru programa SE Gradimo svet za otroke in z njimi ter pod sloganom Dvigni svojo roko proti telesnemu kaznovanju poteka kampanja, v kateri SE poziva države članice, naj sprejmejo zakone, ki prepovedujejo telesno kaznovanje otrok v vseh okoliščinah. Medtem ko je to doslej storilo že 18 držav, med njimi še vedno ni Slovenije, je ob tem opozorila direktorica informacijskega urada Sveta Evrope v Sloveniji Kristina Plavšak Krajnc. Poslanci družinski zakonik "umaknili v predal" varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek Travnik, ki je med prioritete svojega delovanja postavila prav pravice otrok, je nad tem izrazila zaskrbljenost. Na vlado in poslance je naslovila javno vprašanje, "kaj jih je zadržalo, da niso mogli (ali hoteli) sprejeti zakonske prepovedi o telesnem kaznovanju otrok". Prepoved naj bi uzakonil družinski zakonik, ki pa naj bi bil umaknjen "v predal".

Generalna direktorica direktorata za družino na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Majda Erzar je zakonsko prepoved označila za nepogrešljiv del kampanje proti telesnemu kaznovanju. Dodala je, da je družinski zakonik že usklajen med vsemi resorji, žal pa še ni prišlo do uskladitve glede finančnega vidika uresničevanja določil zakonika.

Žgajner Tavševa: Vlada naj z zakonom zaščiti otroke pred nasiljem Vlada naj pripravi zakonsko podlago, ki bo sledila ničelni toleranci do kakršnega koli nasilja nad otroki, pa je zapisala poslanka Lipe Barbara Žgajner Tavš. Po njenem mnenju bi vlada morala spremeniti svoje dosedanje prepričanje o družini kot edini celici v slovenski družbi, kjer nasilja ni.

Kot je izpostavila Žgajner Tavševa, mora potekati meja med fizičnim in psihičnim nasiljem na eni strani in nenasiljem na drugi strani. Po njenem mnenju to za slovensko državo in družbo ne velja v celoti.

Oblasti morajo otroka zaščititi pred vsemi oblikami nasilja "Konvencija Združenih narodov o pravicah otrok pravi, da obstajajo primeri, ko morajo oblasti otroka zaščiti pred vsemi oblikami nasilja, zato je popolnoma nesprejemljivo, da trenutno splošno veljavni zakoni tudi v naši državi vključujejo izjeme, ki dopuščajo določeno stopnjo nasilja nad otroki," je poudarila Žgajner Tavševa, ki vlado poziva, "da skupaj z resornimi ministrstvi in ostalimi vladnimi institucijami pripravi zakonsko podlago, ki bo sledila ničelni toleranci do kakršnega koli nasilja nad otroki, ki bo otroke ščitila tudi nasproti institucijam, ki neposredno odločajo o njihovem življenju, ki bo jasno prepovedovala in ustrezno sankcionirala tako fizično kot psihično kaznovanje otrok, saj gre za temeljno pravico otroka, ki je upravičen do enake pravne zaščite, kot so jo deležni odrasli".

Po njenem mnenju je "spodbujanje spremembe miselnosti in praks ter promoviranje nenasilnih oblik vzgoje in obravnave otrok prvi korak, ki bi ga morala trenutna vlada osvojiti še v tem mandatu in svojo voljo nadgraditi z ustreznimi zakonskimi podlagami".

Ne spreglejte