Četrtek,
8. 4. 2021,
11.16

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

25

Natisni članek

krvni strdki AstraZeneca epidemija cepljenje Borut Štrukelj

Četrtek, 8. 4. 2021, 11.16

3 leta

Štrukelj zadovoljen z odločitvijo EME, a kritičen do poročila #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 3,00

25

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani je na novinarski konferenci med drugim pojasnil situacijo v zvezi z ugotovitvami Evropske agencije za zdravila (EMA) o varnosti cepiva AstraZeneca. "Poročilo EME je premalo natančno, ni jasno, katerim skupinam posameznikov je cepivo priporočeno, zato je to prepuščeno odločitvi držav članic, kar vodi do zmede v EU," je bil kritičen do včeraj predstavljenega poročila EME.

EMA je včeraj popoldne namreč sporočila, da je treba neobičajne krvne strdke v kombinaciji z nizko ravnijo trombocitov opredeliti kot zelo redke stranske učinke cepiva AstraZeneca proti covid-19. Obenem potrjuje, da koristi od cepiva še vedno ostajajo večje od tveganj.

Novice Uradno: Krvni strdki pri AstraZeneci zelo redki, koristi večje od tveganj #video

"Poročilo je premalo natančno"

Borut Štrukelj je danes izrazil zadovoljstvo glede odločitve EME, obenem pa izrazil kritiko tega poročila. To je po njegovih besedah bistveno premalo natančno, ne opredeljuje namreč, katerim skupinam posameznikov je to cepivo namenjeno oziroma priporočeno, kar vodi do zmede znotraj Evrope.

"Prenos odgovornosti EME na članice, na javne agencije za zdravila in na komisije, ki se ukvarjajo s strategijo cepljenja, je relativno neobičajen, saj nenazadnje sledimo tistim smernicam, ki so bile dane ravno s strani Evropske agencije za zdravila," je opozoril.

V Sloveniji še brez primera krvnih strdkov

Ponovil je, da je zaupanje v cepiva izjemno pomembno. Kot edino možno pot dvomljivcem predlaga, da pri strokovnjakih poiščejo odgovore na porajajoča se vprašanja. Zatrdil je, da v Sloveniji doslej nismo zaznali nobenega primera pojava krvnih strdkov po cepljenju. Vsem, ki so cepljeni s tem cepivom, pa svetuje, naj bodo pozorni na svoje stanje po cepljenju. Če se pojavijo znaki hudih glavobolov, motenj vida, motenj krvnega tlaka je treba poklicati pomoč, je dejal. Krvne strdke se lahko namreč odpravi.

covid-19, koronavirus
Novice V sredo potrdili več kot 1.500 okužb z novim koronavirusom

Po svetu so sicer do 22. marca porabili 25 milijonov odmerkov cepiva. Dokumentacija razkriva, da je bilo zaznanih 62 primerov možganskih venskih tromboz in 24 primerov venskih tromboz v trebušni votlini. Do 4. aprila so številke narasle premo sorazmerno s številom cepljenj. "Gre torej za približno en primer strdkov na 250 tisoč do 300 tisoč cepljenj oziroma približno ena smrt na 1,4 milijona cepljenj. Še vedno govorimo o izjemno redkih primerih, vendar je povezava sedaj nekako vidna. Če bi statistično računali, je to še vedno zelo varno cepivo, vendar v Evropski uniji šteje posameznik in ne statistika. Če se to zgodi meni, vam ali vašim bližnjim, to seveda ni vseeno. Še naprej bomo spremljali varnost cepiva," je dejal.

Na podlagi izkušenj iz Velike Britanije je dejal, da je reakcija po cepljenju z drugim odmerkom cepiva AstraZeneca nekoliko blažja.

Novo cepivo je učinkovito po 14 dneh

Štrukelj je še napovedal prihod novega vektorskega cepiva proizvajalca Johnson & Johnson. Dejal je, da je to zelo podobno cepivu AstraZeneca, vendar gre za enoodmerno cepivo. Cepivo je namenjeno vsem nad 18 let, ne vpliva na plod in možnost zanositve, učinkovito pa je po 14 dneh.

"Celokupna učinkovitost cepiva Johnson & Johnson je 67-odstotna, pri starejših od 65 let pa se kaže presenetljiva, kar 85-odstotna učinkovitost. Osnovna učinkovitost (preprečitev resnega poteka bolezni) pa je že okoli 90-95-odstotna," je dejal.

Simona Kustec
Novice Simona Kustec: Otroci se v ponedeljek vračajo v vrtce in šole #video

Štrukelj je že včeraj za Radio Slovenija poudaril, da je bila odločitev EME pričakovana. "Ugotovili so, da je to tako redek pojav, da prevlada varnost. To cepivo je varno. Če primerjamo s kontracepcijskimi tabletami, je tam 1.100 venskih tromboz na milijon, tukaj pa je nekaj primerov na milijon. Potem lahko rečemo, da je cepivo tisočkrat varnejše, kot so neke običajne kontracepcijske tablete, pa jih ves svet uporablja že leta in leta."

Vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović pa je za Radio Slovenija včeraj povedala, da Slovenija zaradi EMINE objave za zdaj ne bo spreminjala strategije cepljenja. Cepivo AstraZenece tako ostaja rezervirano za ljudi v starosti od 60 do 65 let. Bodo pa pristop verjetno spremenili sredi aprila, kot je bilo napovedano, skupaj z umestitvijo četrtega cepiva proizvajalca Johnson & Johnson.