Ponedeljek,
15. 7. 2024,
15.11

Osveženo pred

14 ur, 53 minut

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Tomaž Lah SDS spor Robert Golob Gibanje Svoboda Star Solar GEN-I

Ponedeljek, 15. 7. 2024, 15.11

14 ur, 53 minut

Spor glede preiskave: SDS Tomažu Lahu očita nezakonito zasedanje položaja #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

V SDS predsedniku preiskovalne komisije DZ o ugotavljanju domnevnih zlorab pri poslovanju družb GEN-I in Star Solar ter financiranju Gibanja Svoboda Tomažu Lahu očitajo nezakonito zasedanje položaja. Njegov cilj je zaščititi preiskovance, med njimi premierja Roberta Goloba, so prepričani. Lah vse očitke zavrača.

DZ je parlamentarno preiskavo odredil 6. maja na zahtevo državnega sveta, dva tedna pozneje pa za predsednika preiskovalne komisije imenoval Tomaža Laha iz Svobode ter za podpredsednika Rada Gladka iz SDS. Ustanovna seja je bila 12. junija, ko so člani iz vrst SDS zahtevali zaslišanje 70 prič, med drugim Laha in štirih drugih članov iz Svobode. Glede prič pa zakon o parlamentarni preiskavi določa, da ne smejo sodelovati pri delu komisije.

Gladek je tako predsednico mandatno-volilne komisije DZ Janjo Sluga pozval, naj izpelje postopke za imenovanje novih članov preiskovalne komisije, a ga je zavrnila. Za danes je nato sklical drugo nujno sejo komisije, a službe DZ niso poskrbele za tehnično izvedbo seje, Lah pa ga je obvestil, da je njen sklic brezpredmeten. Hkrati je Lah sam sklical sejo komisije za 18. september.

Vložili obvestilo o sumu storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja

"Lah se ima za predsednika komisije, čeprav to več ni," je danes v izjavi za medije opozoril poslanec SDS Žan Mahnič, Gladek pa je dodal, da gre za kršenje zakona o parlamentarni preiskavi, poslovnika o parlamentarni preiskavi in poslovnika DZ, zato so v petek na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani in policijo vložili obvestilo o sumu storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic oz. kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. "Menimo, da bodo imeli zelo lahko delo," je menil Mahnič.

V SDS so prepričani, da Lah tega ne počne po svoji volji. "On je nadomestni poslanec, tu je namesto Barbare Kolenko Helbl, ki je trenutno generalna sekretarka vlade, in kadarkoli se lahko zgodi, da če ne bo ubogal volje Roberta Goloba, ga bo ta vrgel čez ramo in Kolenko Helblovo poslal nazaj v parlament," je dejal Mahnič. Lahov cilj je tako po njegovih besedah z onemogočanjem dela parlamentarne preiskovalne komisije zaščititi Goloba, Star Solar, GEN-I in Gibanje Svoboda ter tudi energetski lobi.

Lah je v odzivu zatrdil, da ravna v skladu z zakonom in poslovnikom. "Gre za nekorekten pritisk na delo preiskovalne komisije," je dejal o nastopu obeh poslancev SDS ter zagotovil, da kot predsednik preiskovalne komisije ravna v skladu z zakonom in poslovnikom. Prepričan je, da bo ovadba zavržena.

Določbe zakona o parlamentarni preiskavi, po katerih priče ne smejo sodelovati pri delu komisije, po njegovih besedah namreč še niso nastopile. Seznam 70 prič, ki naj bi jih na zaslišanje povabila komisija, je bil pomanjkljiv, zato ga člani na ustanovni seji niso obravnavali, je pojasnil. Iz tega naslova torej niso nastopile še nobene pravne posledice, ne zanj ne za preostale člane komisije, ki so bili predlagani kot priče.

Tomaž Lah
Novice Po manevru SDS pod vprašajem delo preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda
Tomaž Lah
Novice DZ za vodjo preiskovalke o GEN-I, Star Solarju in Gibanju Svoboda potrdil Laha
Tomaž Lah
Novice Za vodenje preiskovalne komisije o Gen-I, Star Solarju in Svobodi predlagali Laha