Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 2. 2008,
23.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 2. 2008, 23.17

8 let

"Slovensko zunanjo politiko vodi slovenski parlament"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Zunanji minister Dimitrij Rupel je za RTV Slovenija dejal, da je slovenska zunanja politika "daleč od tega, da bi bila pod vplivom ameriške politike".

Diplomatska depeša, ki jo je objavil Dnevnik, po Ruplovih besedah ni škodila slovensko-ameriškim odnosom, je pa povzročila "nekaj manjših napetosti". To, da je depeša prišla v javnost, po Ruplovih besedah, ni prijetno za slovenske sogovornike. Ti bodo morda prihodnjič "malo manj zaupljivi", vendar kakšne večje druge škode po Ruplovih besedah ni povzročila. "Do zdaj sem že nekajkrat govoril z ameriško državno sekretarko. Iz pogovorov lahko sklepam, da so naši odnosi enako pristni kot so bili prej," je dejal minister.

Rupel: Sama depeša ni bila nič posebnega Sama depeša po mnenju slovenskega zunanjega ministra ni bila nič posebnega. Bila je "več ali manj del normalnega komuniciranja naše diplomacije z drugimi diplomacijami, zato ne gre za kakšno veliko odkritje," je dejal. Osebno je bil sicer presenečen na odmevom strokovne javnosti na objavo depeše: "Osebno sem bil zelo prijetno presenečen, ko je 380 diplomatov brez da bi jih kdorkoli pozval, podpisalo izjavo, s katero so protestirali zoper takšno nevestno poslovanje."

"Predaja dokumentov novinarjem je tatvina"

"Slovensko zunanjo politiko vodi slovenski parlament," je v oddaji dejal Rupel in zanikal, da bi bila slovenska zunanja politika pod vplivom koga drugega. "Slovenska zunanja politika je daleč od tega, da bi bila pod nekim fascinantnim vplivom ameriške politike, kar pa ne pomeni, da je protiameriška," je dejal Rupel. Po njegovih besedah so ZDA tradicionalna slovenska zaveznica.

Po Ruplovih besedah je šlo sicer pri tem, ko je nekdo dokumente predal novinarjem za tatvino, "ki jo je treba obravnavati na dejanju primeren način".

"Ne verjamem, da je dokument novinarjem predal Šetinc" Na vprašanje, ali verjame, da je dokument novinarjem predal diplomat Marjan Šetinc, je Rupel dejal, da tega sicer ne verjame, da pa je bil začuden, ko se je Šetinc "sam javil k besedi".

Pri tem je Rupel tem še enkrat potrdil informacijo, da je ministrstvo poslalo odgovor informacijski pooblaščenki Nataši Pirc Musar glede notranjega nadzora ob nedavnem razkritju dokumenta na MZZ.

"Glede ERC Slovenija ne bo popuščala" Na koncu pogovora, med katerim je sicer spregovoril tudi o bombi, ki je eksplodirala pred srbskim Mercatorjem in neodvisnosti Kosova, je slovenski zunanji minister spregovoril še o odnosih s Hrvaško. Kot je dejal, se je Hrvaška v primeru ekološko-ribolovne cone zavezala, da ta ne bo veljala za članice EU, zato bo glede tega skupaj z Italijo, Slovenijo in EU morala najti neko rešitev. "Dokler namreč ne bo uspela najti neke rešitve, bo Slovenija zelo težko popustila, rekoč gremo naprej, ne ozirajmo na to. To ne bo šlo," je še dejal Rupel.

Ne spreglejte