Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
15. 1. 2009,
22.46

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 15. 1. 2009, 22.46

8 let

Slovenija povabljena v svetovalni odbor Sklada ZN za demokracijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon je Slovenijo povabil, da letos sodeluje v svetovalnem odboru Sklada ZN za demokracijo, so sporočili z zunanjega ministrstva.

"Povabilo je priznanje Sloveniji za njeno uspešno delovanje v mednarodni skupnosti, še zlasti v ZN, kjer je ena temeljnih usmeritev Slovenije podpora razvoju in krepitvi demokracije, pravne države in človekovih pravic," so zapisali na MZZ. Kot so dodali, bo imela Slovenija kot članica svetovalnega odbora priložnost dajati priporočila Sekretariatu ZN glede političnega delovanja sklada ter prispevati k splošni strategiji oblikovanja in izbire projektov ZN na področju demokratizacije. Sklad je bil ustanovljen leta 2005 "Demokracija, spoštovanje človekovih pravic in vladavina prava so bili vedno okvir delovanja Slovenije v mednarodnih organizacijah," so v sporočilu še zapisali na MZZ in dodali, da si bo Slovenija kot članica sklada prizadevala krepiti demokratične vrednote v mednarodni skupnosti. Sklad ZN za demokracijo je bil ustanovljen leta 2005 z namenom krepitve vloge civilne družbe, razvoja demokratičnih institucij, spodbujanja človekovih pravic in zagotavljanja vključevanja vseh skupin prebivalstva v demokratične procese.

Svetovalni odbor usmerja politično delovanje sklada, oblikuje smernice financiranja posameznih projektov, preučuje prošnje za financiranje in daje priporočila. Do danes je sklad zbral 91 milijonov dolarjev in financiral 205 projektov v 95 državah ter različne regionalne in globalne projekte.

Vabilo dobili še Libanon, Bocvana, Mongolija, Panama ter Trinidad in Tobago V svetovalnem odboru sodelujejo predstavniki največjih donatork - ZDA, Japonske, Nemčije, Francije, Avstralije, Indije in Katarja - ter šestih držav, ki jih izbere generalni sekretar ZN, pri čemur praviloma upošteva njihovo privrženost demokraciji. Letos so poleg Slovenije povabilo dobili še Libanon, Bocvana, Mongolija, Panama ter Trinidad in Tobago. Poleg trinajstih držav so v svetovalnem odboru sklada še štirje osebni predstavniki generalnega sekretarja ter dva predstavnika nevladnih organizacij.

Ne spreglejte