Sreda,
3. 3. 2021,
7.55

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

3

Natisni članek

Koronavirus ZDA Joe Biden

Sreda, 3. 3. 2021, 7.55

3 leta, 2 meseca

Slovaška uvaja policijsko uro, na Češkem največ hospitaliziranih do zdaj #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,56

3

Slovaška v pandemiji bolezni covid-19 nocoj uvaja policijsko uro, ki bo veljala vsaj do 19. marca, je danes sporočilo ministrstvo za zdravje v Bratislavi. V skladu z uredbo vlade bo policijska ura na Slovaškem, ki se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spopada z najvišjo stopnjo smrtnosti zaradi novega koronavirusa na svetu, veljala med 20. in 5. uro zjutraj. Bolnišnice na Češkem medtem beležijo rekordne številke covidnih bolnikov.

Epidemiološke razmere na Slovaškem se slabšajo, število okužb narašča, v bolnišnicah je vse večje pomanjkanje zdravstvenega osebja, je danes opozoril zdravstveni minister Marek Krajči, poročajo tuje tiskovne agencije, piše STA.

Oblasti prebivalce pozivajo, naj tudi čez dan ostanejo doma, domove pa naj zapustijo le izjemoma, in sicer za obisk pri zdravniku, odhod na delo ter sprehode v naravi in sprehajanje hišnih ljubljenčkov.

Na Slovaškem, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, so v zadnjih 14 dneh v povprečju zabeležili 24 smrtnih primerov na 100 tisoč prebivalcev.

Cepljenje covid-19
Novice Raziskava: Cepiva za 80 odstotkov zmanjšajo tveganje hujšega poteka covid-19

"Slovaška je storila več napak"

Visoka stopnja "je posledica številnih dejavnikov, Slovaška je storila več napak", je opozoril predsednik Združenja sindikatov zdravnikov Peter Visolajsky. Poleg tega je ta stopnja smrtnosti posledica splošnega slabega zdravstvenega varstva na Slovaškem, je opozoril.

"Zapiranje države je bilo uvedeno prepozno in se ne nadzira dovolj," je dejal in dodal, da bi bilo zmanjševanje števila okužb uspešnejše, če bi izvajali že obstoječe ukrepe in ne uvajali dodatnih omejitev.

Slovaška je v ponedeljek kot druga članica EU prejela prvo pošiljko 200 tisoč odmerkov ruskega cepiva Sputnik V. Naročila je dva milijona odmerkov. Čeprav to cepivo še nima zelene luči za uporabo v EU, je slovaški zdravstveni minister Krajči odobril njegovo začasno uporabo na Slovaškem. Vendar pa se bo cepljenje s tem cepivom po njegovih napovedih začelo ne prej kot čez dva tedna.

Na Slovaškem so doslej potrdili več kot 311 tisoč okužb z novim koronavirusom, umrlo je 7388 covidnih bolnikov, piše STA.

Na Češkem poročajo o rekordnem številu covidnih bolnikov v bolnišnicah

Bolnišnice na Češkem medtem beležijo rekordne številke covidnih bolnikov. Trenutno je hospitaliziranih 8162 bolnikov s covid-19, kar je največ od začetka epidemije. Na ventilatorjih je več kot 1660 bolnikov, je razvidno iz danes objavljenih podatkov ministrstva za zdravje.

Zaradi težkih razmer bodo zdaj za zdravljenje uporabljali tudi poskusna zdravila. V univerzitetno kliniko v Brnu je danes prispelo 10 tisoč paketov zdravila ivermectin, ki je primarno antiparazitik, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Pravimo, da ne moremo čakati na klinične študije, poskusimo," je povedal o uporabi zdravila češki premier Andrej Babiš, piše STA.

Večja češka podjetja so medtem danes začela množično testirati vse svoje zaposlene. V prihodnjih dveh tednih nameravajo testirati več kot dva milijona zaposlenih najmanj enkrat. To je namreč v okviru ukrepov zahtevala vlada.

V zadnjem dnevu so sicer potrdili 16.642 novih okužb. Incidenca zadnjih sedem dni na 100 tisoč prebivalcev pa je več kot 780. Skupno so potrdili skoraj 1,3 milijona okužb, umrlo je 20.941 ljudi, še piše STA.

Cepljenje covid-19
Novice NIJZ: V Sloveniji porabili več kot 174.000 odmerkov cepiva proti covidu-19