Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
14. 6. 2008,
8.28

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Natisni članek

Sobota, 14. 6. 2008, 8.28

8 let, 5 mesecev

Skupni proračun slovenskih nadškofij 24 milijona evrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue Green 3
Slovenske nadškofije so v minulem letu razpolagale z okoli 24 milijoni evrov. Največja, ljubljanska nadškofija, je razpolagala z 2,7 milijona evrov, mariborska nadškofija pa z 19,5 milijona evrov.

To je v letnem finančnem poročilu slovenskih nadškofij za leto 2007, objavljenem v tedniku Družina, zapisal Bogomir Štefanič.

Denacionalizacijska odškodnina povečala proračun

"V letu 2005 je bil skupni proračun treh škofij nekaj več kot 7,2 milijona evrov, leta 2006 14,6 milijona evrov, v minulem letu pa je šest škofij imelo na razpolago okoli 24 milijonov evrov. Značilne so torej velike razlike v višini razpoložljivih sredstev, ki pa so predvsem posledica enkratnih prihodkov, kot je bila v letu 2006 denacionalizacijska odškodnina za Vrbansko v Mariboru ter dolgoročno posojilo v višini deset milijonov evrov, prav tako v Nadškofiji Maribor," je zapisal Bogomir Štefanič.

Padec razpoložljivih sredstev v Nadškofiji Ljubljana Ljubljanska nadškofija je minulo leto razpolagala z nekaj manj kot 2,7 milijona evrov. V letu 2005 je bil nadškofijski proračun 4,8 milijona evrov, leta 2006 pa skoraj 3,2 milijona evrov. Očiten je torej padec razpoložljivih sredstev, ki je delno tudi posledica tega, da poročilo za lansko leto prvič zajema le dejavnosti "zmanjšane" nadškofije po finančni osamosvojitvi.

Dodatna zadolžitev za mariborsko nadškofijo Finančno poslovanje mariborske nadškofije v letu 2007 sta zaznamovala predvsem delitev premoženja "stare" mariborske škofije, ki je prinesla obveznosti do novih škofij Celje in Murska Sobota, ter obnova Vrbanske 30, kjer nastaja medgeneracijski center. Obnova slednjega samo v prvi fazi znaša okrog 12,7 milijona evrov. Nadškofija se je za izpeljavo vseh zastavljenih projektov morala dodatno zadolžiti, kar je bil njen glavni vir proračuna za minulo leto, pojasnjuje Štefanič.

Delovanje Škofije Koper omogočaja verniki s svojimi darovi

Prihodki koprske škofije v letu 2007 so znašali nekaj več kot 800.000 evrov, odhodkov pa je bilo okoli 420.000 evrov. Delovanje Škofije Koper v veliki meri omogočajo duhovniki in verniki s svojimi darovi, saj škofija nima podjetij ali ustanov, ki bi se ukvarjale z gospodarsko ali s pridobitno dejavnostjo.

Premoženje, s katerim razpolaga Škofija Novo mesto, znaša 19,7 odstotka premoženja nekdanje skupne ljubljanske nadškofije. Škofija je konec minulega leta upravljala s premoženjem, vrednim okoli 1,7 milijona evrov.

Proračun Škofije Murska Sobota je minulo leto znašal 369.848 evrov, v proračunu za tekoče poslovanje celjske škofije pa se je zbralo nekaj manj kot 300.000 evrov, v družini piše Štefanič.

Ne spreglejte