Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 7. 2013,
11.06

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Natisni članek

Petek, 19. 7. 2013, 11.06

8 let, 5 mesecev

Sindikat obsoja nezakonita premeščanja in zlorabo predpisov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1
Na Sindikat policistov Slovenije se je že pred časom obrnilo več članov zaradi domnevne neupravičene premestitve in suma korupcije na Policijski upravi Celje.

Po preučitvi informacij je sindikat takoj sprožil pravne postopke, saj so po njegovi oceni takšne premestitve sporne in v nasprotju s predpisi, so sporočili iz omenjenega sindikata. Sindikat je v petih primerih članom ponudil pravno pomoč v delovnopravnem sporu, preostali člani pa se o morebitnih tožbah še odločajo.

Ljudi so premeščali, ker se niso strinjali z vodstvom Po podatkih sindikata se je na Policijski upravi (PU) Celje največkrat premeščalo ljudi, ker z vodstvom enote niso delili podobnih stališč. Posameznike so premestili celo večkrat, premeščali pa so jih na različna delovna mesta, slabša, bolj obremenjena in bolj oddaljena. Razlog, ki ga je navedel delodajalec, so bile domnevne službene potrebe.

Nekatere so vabili na delo, druge premeščali "Dvom o zakonitosti se je pojavil, ker je delodajalec v istem času zaradi službenih potreb vabil policiste na delo v isto enoto, iz katere so bili premeščeni. Sindikat je že trikrat vodstvo PU-ja Celje zaprosil za pridobitev vseh informacij, da bi lahko zaradi zaščite pravic delavcev ovrgli oz. raziskali sume korupcije. Do zdaj še vedno nismo prejeli popolnega odgovora na zastavljena vprašanja," navajajo v sindikatu.

Zato so v torek delodajalcu dali zahtevo za dostop do informacij javnega značaja, na podlagi katere bodo lahko ugotovili postopke kadrovanja. Glede premestitev želi sindikat ugotoviti tudi, ali so morda premestitve posledica neizpolnjevanja vrednotenja dela, ki pisno določa točke za posamezne izvedene ukrepe, še posebej v cestnem prometu. Takšen dokument policisti in sindikat razumejo kot normiranje ukrepov.

"V policiji bi moralo biti več dialoga" Po navedbah sindikata bi v policiji moralo biti več razumevanja, strpnosti in predvsem dialoga ter zdrave komunikacije na vseh organizacijskih ravneh. Od policijskih vodij se pričakuje, da bi z modernim konceptom vodenja vendarle znali opravljati svoje odgovorno delo. Takšne vodje, ki ne izkazujejo vodstvenih sposobnosti, povzročajo škodo delodajalcu in kvarijo podobo dobrih vodij v policiji, ki te veščine in znanja imajo. Dodali so, da so predpisi, na podlagi katerih je mogoče premeščati policiste, namenjeni boljši organiziranosti dela policije, ne pa ustrahovanju in poseganju v osebnostne pravice zaposlenih.

Specializirano državno tožilstvo je v sredo potrdilo, da njihov posebni oddelek na podlagi anonimne prijave zaradi domnevno nezakonitih premestitev zaposlenih in korupcije v PU-ju Celje preiskuje direktorja uprave Jožeta Senico.

Ne spreglejte