Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Četrtek,
10. 3. 2016,
9.23

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Simona Dimic

Četrtek, 10. 3. 2016, 9.23

6 let, 6 mesecev

Simona in Viktor Dimic sta se izognila pričanju

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Nekdanja šefinja vladnega kabineta Simona Dimic in njen oče Viktor Dimic nista prišla na pričanje v sojenju bančnikom NLB, ki so jima leta 2009 odobrili posojili v višini 700 tisoč evrov.

Simona Dimic se je opravičila, češ da je službeno odsotna (Dimičeva je od lanskega septembra generalna sekretarka Konjeniške zveze Slovenije). Njen oče Viktor Dimic pa se ni opravičil, zato je sodnica ob začetku obravnave napovedala, da bo razmislila o prisilni privedbi.

A kasneje so se tako tožilec Luka Moljk kot odvetniki obtoženih Draška Veselinoviča, Mateja Narata in Mirana Vičiča strinjali, da zaslišanje Dimičevih ni potrebno. Ob tem dodajmo, da sta bila oba že zaslišana v preiskavi.

Po posojilo na upravo, ne na okence Na sodišču se je danes zvrstila skupina zaposlenih v NLB, ki so leta 2009 sodelovali pri odobritvi dveh posojil Dimičevima v višini po 350 tisoč evrov za nakup in obnovo hiše v Murglah.

Leta 2009 je takratni predsednik uprave banke Veselinovič (spomnimo, na funkciji je bil rekordno kratke tri mesece) vodji področja za poslovanje s prebivalstvom Igorju Žvoklju posredoval SMS sporočilo, da želi Roman Horvat, partner Dimičeve, najeti posojilo pri NLB. Žvokelj je prošnjo posredoval podrejenim, ki so ugotovili, da Horvat ni kreditno sposoben, pozneje pa se je pojavila možnost, da kot kreditojemalca nastopita Dimičeva in njen oče, kar se je tudi zgodilo.

Tožilec Moljk bančnikom očita, da so prekoračili pooblastila in jim poskuša dokazati pristransko obravnavo kreditojemalcev, s čimer naj bi bila banka oškodovana v višini 335 tisoč evrov. NLB se v postopku ni izrekla za oškodovano, saj se posojili odplačujeta.

SMS iz uprave

Nekdanji vodja področja za poslovanje s prebivalstvom Igor Žvokelj, ki je bil prvi "operativni" stik z Romanom Horvatom v banki, je bil sprva med obtoženimi, a ga je tožilec kasneje izločil. Povedal je, da je postopek odobravanja posojila tekel dva meseca, posojilo pa je po njegovem mnenju dober posel za banko, saj se odplačuje.

Na vprašanje sodnice, ali je bilo običajno, da mu je predsednik uprave prek SMS sporočila "predal" komitenta, je dejal, da ja. "Šlo je za visoko bonitetno stranko, kjer je treba aktivno postopati, da se najde rešitev, ki je v obojestransko zadovoljstvo." Sam, kot pravi, Dimičevih in Horvata ni poznal.

Glede posojilnih pogojev je med drugim dejal, da zaposlitev za določen čas ni ovira pri odobravanju posojila. Poleg tega je imela po njegovih besedah Dimičeva kot funkcionarka zagotovljeno delo pri delodajalcu, kjer je delala pred odhodom v kabinet takratnega predsednika vlade Boruta Pahorja. Pri katerem delodajalcu, ni vedel.

Tudi njena plača se zdi Žvoklju visoka. "Dimičeva je imela takrat 2.500 evrov bruto plače. Take plače še danes nima veliko ljudi," meni bančnik.

Uslužbenka označila odstopanja, uprava odobrila posojilo Žvokelj je po sestanku s Horvatom primer predal vodji ene od poslovalnic banke Anici Jamnik. Ta je danes na sodišču povedala, da so se s Horvatom sestali: "Najprej smo se pogovarjali, da bi posojilo odobrili njemu, a izkazalo se je, da ni kreditno sposoben. Čez nekaj dni se je pojavila možnost, da posojilo najameta Dimičeva in njen oče. Na podlagi tega je moja podrejena pripravila predlog, ki ga je morala zaradi odstopanj od pogojev odobriti uprava."

Poudarila je, da s strani nadrejenih ni bila deležna nobenih pritiskov, s kreditojemalci pa - z izjemo sestanka s Horvatom - ni imela stikov.

Tudi uslužbenka NLB Damjana Šubelj, ki je spisala kreditni predlog za posojilo, je poudarila, da je bila ustaljena praksa, da se, če pride do odstopanj od pogojev za odobritev posojila, primer odobrava na višjih nivojih, v tem primeru na upravi. Sama je pripravila predlog in skupaj z Jamnikovo opredelila, kje vse prihaja do odstopanj, uprava pa je nato posojilo odobrila.

Ne spreglejte