SiolNET. Novice Slovenija
0,49

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Zagrebško okrožno sodišče odločilo: Todorić ostaja v zaporu

0,49

termometer

Agrokor. Mercator. Ivica Todorić.
Foto: STA

Bivši lastnik hrvaškega koncerna Agrokor Ivica Todorić bo ostal v hrvaškem priporu zaradi nevarnosti pobega. Tako je odločil preiskovalni sodnik zagrebškega sodišča, čeprav je Todorićeva obramba zahtevala izpustitev in to, da bi se Todorić lahko branil s prostosti.

Todorićeva odvetnika sta po koncu današnje obravnave dejala, da je preiskovalni sodnik ocenil, da se Todorićevo bivanje v Londonu lahko obravnava kot pobeg. Zato je ugodil zahtevi tožilstva, da bo Todorić ostal v preiskovalnem priporu zaradi nevarnosti pobega. Pred tem je sodnik ugotovil, da so potekli razlogi za pripor glede morebitnega Todorićevega vpliva na priče, je novinarjem pojasnila odvetnica Jadranka Sloković pred županijskim sodiščem v Zagrebu.

Sodnik ni želel sprejeti varščine

Odvetnik Čedo Prodanović je dodal, da po njuni oceni Todorić ni pobegnil v London, temveč je bil nedostopen hrvaškim oblastem in je zgolj uporabil legalna pravna sredstva v Angliji, da bi se poskusil izogniti izročitvi. Odvetnika sta navedla, da sodnik ni želel sprejeti niti predloga varščine za izpustitev Todorića, da bi se lahko branil s prostosti.

Vroče - Ivica Todorić Posel danes Ivico Todorića bodo izročili Hrvaški

Velika Britanija je v sredo izročila Todorića, potem ko so ga 7. novembra lani prijeli v Londonu na temelju evropskega pripornega naloga, ki ga je objavila Hrvaška. Todorić je lani odšel v London, potem ko je bilo jasno, da bodo sprožili prvo preiskavo proti njemu zaradi kriminala v Agrokorju.

Ivica Todorić Novice Ivica Todorić o svojem elitnem življenju: Živim skromno #video

Po četrtkove prihodu z redno letalsko linijo iz Londona v Zagreb, so Todorića prepeljali v zagrebški pripor, ker je tožilstvo po lanskem začetku preiskave za kriminal v Agrokorju zahtevalo pripor za Todorića zaradi nevarnosti vpliva na priče med potekom preiskave.

Agrokor naj bi oškodoval za milijone

Hrvaško tožilstvo sumi Todorića, da je skupaj z njegovima sinovoma in 12 nekdanjimi člani uprave koncerna in zagrebške podružnice revizorske hiše Baker Tilly oškodoval Agrokor za milijonske zneske. Na ta način naj bi koncern pripeljali na rob propada.

k Novice Todorićevi oddajajo razkošne Kulmerove dvore #video

Proti Todoriću poteka preiskava tudi v primeru domnevno nezakonitih posojil, ki jih je investicijski sklad Nexus Private Equity dal Agrokorju preko podjetja Nexus. Gre za 117,5 milijona kun (15,9 milijona evrov).

Todoriću je blokirano premoženje na Hrvaškem kot tudi v Kanadi, na Nizozemskem ter v Veliki Britaniji, ki je ocenjeno na 64,4 milijona evrov.

Ivica Todorić Novice Todorić z zagrebškega letališča v pripor

Eden odvetnikov Todorićeve družine je danes ocenil, da bo tudi v primeru potrditve obtožnice v prvem primeru proti Todorići postopek potekal najmanj šest ali sedem let. Meni, da ni nujno, da bo vseh 15 osumljencev na koncu tudi med obtoženci. Oba Todorićeva sina sta z družinami zapustila Hrvaško. Živela naj bi v Angliji in Švici.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin